Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Лобіст УПЦ (МП) заплутався у власних словах: спочатку визнав зв’язок з РПЦ, а потім заперечив

    Нещодавня поява лобіста Української Православної Церкви (в єдності з МП) Роберта Амстердама на прес-конференції викликала здивування та обурення серед журналістів. Амстердам, який представляє УПЦ (МП), намагався заперечити будь-який зв’язок цієї Церкви з Московським Патріархатом, стверджуючи, що УПЦ “ні разу не МП”.

    Як зазначає релігійний публіцист Тетяна Деркач, лише місяць тому, у відкритому зверненні до правозахисниці Катріни Сует та колишнього посла США з питань міжнародної релігійної свободи Сема Браунбека, Амстердам сам визнав канонічний зв’язок УПЦ (МП) з РПЦ. У зверненні він чітко написав: “УПЦ, хоча історично канонічно пов’язана з Російською Православною Церквою, складається із сотень тисяч вірян, які є українцями”.

    Така різка зміна риторики Амстердама протягом короткого проміжку часу свідчить про його нещирість та заплутаність. Його спроби заперечити очевидне лише підкреслюють зв’язок УПЦ (МП) з РПЦ та ставлять під сумнів його надійність як представника церкви.

    Ситуація свідчить про те, що УПЦ (МП) намагається приховати свої справжні зв’язки з РПЦ. Це лише підсилює підозри щодо того, що УПЦ використовується Росією для просування своїх геополітичних інтересів в Україні.

    Наразі невідомо, як УПЦ буде реагувати на цей скандал. Однак очевидно, що слова адвоката вже завдали шкоди репутації УПЦ (МП).

    Це вже не вперше Амстердам плутається у власних свідченнях та говорить неправду. Раніше Духовний Фронт України звернув увагу, як лобіст УПЦ (МП) в інтерв’ю 5 каналу не надав чітких деталей щодо свого візиту до України та з ким саме він мав зустрічі, уникаючи прозорості. Його твердження про неможливість обмежувати релігійні організації суперечать Європейській Конвенції та практиці ЄСПЛ, а твердження про незалежність УПЦ (МП) суперечать її статуту та фактичній залежності від РПЦ.

    Лобіст не навів жодних доказів, а лише необґрунтовані твердження на захист УПЦ (МП). Він відмовився коментувати власних спонсорів, що підтверджує ймовірність конфлікту інтересів. За словами OSINT-експертів, Новінський здійснює проти України підривну операцію впливу і фінансує роботу лобістів УПЦ (МП)

    Найсвіжіше

    Популярне