Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    5 канал спростовує заяви лобіста УПЦ (МП) Амстердама про “вказівку” не спілкуватися з ним

    5 канал оприлюднив спростування заяв лобіста Української Православної Церкви (Московського патріархату) Роберта Амстердама, який напередодні заявив про те, що “місцеві українські ЗМІ отримали “вказівку” не спілкуватися з ним” і поширюють “фальшиві заяви” про звязок УПЦ (МП) із РПЦ.

    “Ми рішуче відкидаємо ці останні фальшиві заяви про будь-який зв’язок (УПЦ, – ред.) із РПЦ, і ця груба та незаконна тактика не завадить нам працювати від імені УПЦ.  Протягом останніх кількох днів нам стало відомо про серію неправдивих і зловмисних заяв, опублікованих, зокрема, на “5 каналі” та Glavcom.ua, у яких стверджується, що моя фірма Amsterdam&Partners LLP нібито працює від імені патріарха Кирила та/або Російської Православної Церкви (РПЦ). Ми не змогли виправити неправдиву інформацію “5 каналу”, оскільки нам сказали, що місцеві українські ЗМІ отримали “вказівку” не спілкуватися з нами”, – написав адвокат УПЦ (МП) Амстердам.

    У відповіді від 5 каналу наголошується, що такі твердження Амстердама не відповідають дійсності.

    «…з нами ніхто й не намагався вийти на зв’язок, тому комунікуємо тут:
    “Пане Амстердам. 5 канал не розміщував жодних неправдивих заяв стосовно вас чи вашої фірми».

    Пізніше вийшов відеосюжет 5 каналу у якому сказано: «Команда “5 каналу” здивована такою реакцією адвоката УПЦ МП. Нам не відомо, з ким зв’язувався Роберт Амстердам. Але до “5 каналу” він не звертався. Під час інтерв’ю з ним ми посилалися на висновок Державної служби з етнополітики та свободи совісті. Вона встановила: церква, якою керує митрополит Онуфрій, підтримує релігійні зв’язки з російською православною церквою. А у травні торік і Київський окружний адміністративний суд визнав приналежність УПЦ (Московського Патріархату) до складу Російської Православної Церкви, якою і керує так званий патріарх Кирил. Цю інформацію ми й озвучували адвокату УПЦ МП під час інтерв’ю».

    Також журналісти намагались зв’язатися з адвокатом Робертом Амстердамом та його помічницею, щоб запитати, то хто ж йому сказав, що “місцеві українські ЗМІ отримали “вказівку” не спілкуватися з Амстердамом”.

    Також “5 канал” надіслав повідомлення на особистий номер Роберта Амстердама. На момент публікації сюжету (16:45), адвокат не відповів.

    Журналісти запитали народних депутатів, як вони поставилися до приїзду в Україну американського захисника УПЦ (МП). І чи не завадить його діяльність ухваленню закону про релігійні організації, пов’язані з агресором.

    “Цей пан Амстердам, він не тільки Новінського адвокат. Він також адвокат московської церкви, він сам це визнає. І я сьогодні запросила інформацію, чи зареєстрований він офіційно лобістом Новінського і московської церкви російської в Канаді, де він є а також в Америці. Він як людина яка лобіює інтереси ПЕП, а Новінський є ПЕПом, повинен бути зареєстрований офіційних реєстрах як лобістНовінський просто вкрав і заробив дуже багато грошей в Україні на українцях з українського бюджету. І тепер ці гроші в тому числі з російськими грошима, які він отримував багато десятків років в Україні, він тепер через себе пропускає, наймаючи отаких лобістів”, – зазначила народна депутатка “Голосу” Юлія Клименко.

    Голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв повідомив, що законопроєкт про заборону УПЦ (МП) у другому читанні в комітеті ще не розглядали. Це станеться лише після 26 лютого. Потураєв послався на зайнятість депутатів через відрядження.

    У “Слузі народу” кажуть, що норми майбутнього закону майже готові. Деякі з них скерували на узгодження до Мінюсту і до профільної Держслужби.

    “Очевидно, що даний лобіст приїхав і буде перешкоджати всіма законними я сподіваюсь лише методами прийняття цього законопроєкту, я певен що в залі достатньо свідомих депутатів, які розуміють, що таке національна безпека. і якраз в частині релігії в тмоу числі. Тому я сподіваюсь, що величезні гроші РФ або тих адептів в Україні які сьогдоні платять цьому пану, не завадять прийняттю у ВР законопроекту”, – зазначив нардеп “Слуги народу” Олександр Аліксійчук.

    Автор альтернативного законопроєкту, що регулює діяльність організацій пов’язаних з агресором, Микола Княжицький спростовує тези американського лобіста. Що буцімто держава хоче заборонити якусь церкву.

    “Україна не обмежує нікого. Україна хоче обмежити лише діяльність російської церкви в Україні, вони підтримують агресію проти України. Із міркувань національної безпеки відповідно до конвенції про захист прав людини ст. 9, 11 цієї конвенції, така інституція повинна бути заборонена”, – наголосив нардеп “Європейської солідарності” Микола Княжицький.

    Урядовий законопроєкт проголосували у першому читанні у жовтні. Це голосування викликало суперечки та скандали у сесійній залі. Перейти до другого читання народні депутати ніяк не зберуться.

    Ця ситуація свідчить про те, що УПЦ (МП) та її лобісти намагаються дискредитувати українські ЗМІ, які викривають їхню нечесну діяльність і звязки з РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне