П’ятниця, 10 Травня, 2024
Бiльше

    Патріарх Александрійський вшанував пам’ять Федора Тирона

    Пам’ять святителя Феодора Тиронського з великою пишністю відзначили у Священному патріаршому храмі на честь святителя Миколая Каїрського, 17 лютогою.

    Божественну Літургію очолив патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор, у присутності єрархів, повідомляє orthodoxia.info

    Під час Євхаристійного Синаксису відбулася дияконська хіротонія о. Іринея, уродженця Гани, випускника Александрійської патріаршої школи “Афанасія Великого”, який служитиме у Священній єпархії Аруші, Танзанія.

    Перед завершенням Євхаристії до патріарха звернувся єпископ Кесарійський Феофілакт, який підкреслив, що любов шанованого святого Феодора до Христа привела його до мученицької смерті, але й укріпила його під час неї.

    “Святий був справді даром Божим у житті Церкви. Даром Божим для Вселенського Александрійського Патріархату є Ви, Ваше Блаженство, наш Папа і Патріарх. Ваша власна гаряча любов до Христа передається серцям усіх нас. Многая і благая Вам літа”.

    Патріарх Феодор емоційно відповів, подякувавши всім єрархам за гармонійну і щиру співпрацю і службу  на благо і просування загальної місіонерської, пастирської та гуманітарної роботи Александрійської Церкви на багатостраждальній африканській землі, а також за їх міцну єдність і мужню реакцію перед обличчям пекучих питань і проблем, що виникають, завжди на основі Священних Канонів і Апостольського і Священного Передання Святої Православної Церкви.

    Після цього на подвір’ї Патріаршого комісаріату Кайрос було відкрито погруддя Папи і Патріарха Александрійського Мелетія Метаксакіса (1926-1935).

    Патріарх Феодор розповів про життя і великий внесок у справу Патріаршого престолу свого попередника святителя Марка, підкресливши, зокрема, що від цього великого Патріарха походять всі правила, які діють в Александрійському Патріархаті донині. Він розробив “Органічний закон Александрійського Патріархату”, “Організацію судів Александрійського Патріаршого Престолу і процедуру, що застосовується до них” і “Декрет про шлюб і розлучення”.

    Нагадаємо, Синод Александрійської Церкви позбавив сану нового “екзарха РПЦ” в Африці.

    Найсвіжіше

    Популярне