П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Митрополит Нестор помолився на могилі Героя Небесної сотні Назара Войтовича

    У неділю, 18 лютого у селі Травневе на Збаражчині вшанували пам’ять наймолодшого Героя Небесної сотні Назара Войтовича, який 10 років тому загинув на Майдані Незалежності в Києві.

    Митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор відслужив літію на могилі Героя в його рідному селі, повідомляє сайт ПЦУ.

    Разом із архієреєм молилися Збаразький благочинний протоієрей Іван Лесик, місцеві священники, рідні, однокласники та земляки Назара.

    Назар Юрійович Войтович (2 червня 1996 року, с. Травневе, Збаразький (нині – Кременецький район, Тернопільська область – 20 лютого 2014 року, Київ) – учасник Євромайдану, студент Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу. Герой України (21 листопада 2014 року, посмертно).

    Закінчив Травненську ЗОШ І-ІІ ступенів. Навчався на третьому курсі відділення дизайну коледжу, був єдиною дитиною в сім’ї.

    Назар Войтович поїхав до Києва вночі 19 лютого, а вже наступного дня під час протистоянь на Майдані хлопця вбили з вогнепальної зброї.

    Зі слів одногрупників ще в середу, 19 лютого, Назар був на парах, а ввечері мав тільки віднести до автобуса, який їхав на Київ, речі для столичного Майдану. В останню хвилину чомусь вирішив, що й сам поїде. Це рішення коштувало йому життя.

    Односельці кажуть, що батьки, для яких Назарчик був єдиною дитиною, переживали і не пускали його в Київ. Вважали, що він може підтримувати прагнення людей до кращого майбутнього для країни на місцевому Майдані.

    У Тернопільському кооперативному торговельно-економічному коледжі студенти й викладачі облаштували Куток пам’яті Назара Войтовича, де відтворили символьні елементи Майдану: шини, ялинку, бруківку, на стендах розмістили світлини Назара під час навчання, а також графічні роботи його авторства.

    Кабінет Міністрів України 15 листопада 2017 року заснував в числі державних стипендій найкращим молодим вченим за вагомий внесок у розвиток демократичних та гуманістичних цінностей у сфері науки і освіти та зміцнення міжнародного авторитету України стипендію імені Назарія Войтовича.

    У рідній школі, яка тепер носить ім’я Назарія Войтовича, відкрили музей пам’яті Героя, де зібрали його картини, атрибути з київського Майдану: бруківку, каски, щити, протигази, коктейлі Молотова, прапори, шини та інше. Батько Назара намалював на всю стіну картину про Майдан.

    На фасаді навчального закладу встановлено барельєф убитого снайпером хлопця, поблизу школи односельці звели Пагорб Гідності Героя “Небесної Сотні”.

    24 лютого 2015 року на фасаді Тернопільського кооперативного торговельно-економічного коледжу відкрили пам’ятну дошку, яку освятив архієпископ Нестор. Автор барельєфа – скульптор Роман Вільгушинський.

    У травні 2017 року у Збаразькому замку встановили погруддя наймолодших героїв Небесної сотні – Назарія Войтовича та Устима Голоднюка.

    Щороку на початку серпня у Збаражі відбуваються спортивні турніри з футболу, волейболу і гирьового спорту “Героям – слава!”, присвячений пам’яті Устима Голоднюка та Назара Войтовича. Перший турнір провели 12 серпня 2014 року у 20-річчя від дня народження Устима. Другий турнір — 12 серпня 2015 року, у день народження Устима Голоднюка.

    У червні 2015 року Назарія Войтовича нагороджено (посмертно) медаллю “За жертовність і любов до України” (УПЦ КП).

    31 травня 2023 року Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній відвідав Тернопільський кооперативний фаховий коледж, де разом з митрополитом Нестором, єпископом Павлом й місцевим духовенством помолився біля памʼятної дошки за спокій душі учня коледжу Назарія Войтовича та інших героїв Небесної Сотні.

    Найсвіжіше

    Популярне