Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Деякі люди пішли з нашої парафії, коли почули Євангеліє українською», – священник Олександр

    Настоятель храму Святої Марії Магдалини у Луцьку Олександр Колб, який приєднався до Православної Церкви України, розповів, що багато священників УПЦ (МП) бояться на богослужіннях промовити молитву за Україну. Також він поділився, що деякий відсоток людей покинули їхню парафію після того, як почули її українською мовою.

    Про це він розповів у випуску програми «Духовна абетка» на 12 каналі, передає vsn.ua

    «Наша молитва потрібна за Україну, за перемогу, але ж не скрізь така молитва є… На жаль, свідомо і несвідомо бояться багато священниківпромовити «Ще молимось за Богом бережену державу нашу Україну» – є такі слова на богослужінні. А в служебниках УПЦ сформульовано «Ще молимось за державу нашу», точніше «за страну нашу». Так сказано. Я завжди жартував, згадаємо слова з цієї пісні російської – «Широка страна моя родная». За яку ж ти «страну» молишся і боїшся вставити туди слово «Україна»? А це ж має значення, має! На мою думку, велике значення. Люди мають чути, що молитва йде за нашу державу Україну і, тим більше, в такий час військовий. Єднання людей в часи війни, релігійне єднання дуже важливе для перемоги, дуже», – каже Олександр Колб.

    – Ви кажете бояться сказати. А що за це буде? Ти в Україні, в українському місті говориш молитву за Україну…

    «А чому бояться української мови? Певний відсоток людей з нашої парафії пішли тоді, коли почули Євангеліє українською мовою. Мені важко це зрозуміти, людям, які живуть в Україні, спілкуються українською мовою, неприємно чути українську мову на богослужінні. Хто пояснить?! Я собі не можу цього пояснити», – додав священник.

    Нагадаємо, протоієрей Олександр Колб – один з тих, хто у січні 2023-го першим підписався під 10 запитаннями до предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія щодо повного розриву зв’язків з РПЦ та засудження її очільника Кіріла Гундяєва. Загалом це зробили 430 священників УПЦ. Серед них – понад пів сотні саме з Волині. Листи і звернення повторювались, але від архієреїв УПЦ очікуваної відповіді досі не надійшло.

    24 вересня 2023 року Олександр Колб разом з архімандритом УПЦ Гавриїлом (Анисимовим) співслужили з екзархом Вселенського патріарха єпископом Команським Михаїлом. Це було перше співслужіння представників УПЦ та Константинопольського патріархату з осені 2018 року. Воно відбулося в Андріївській церкві у Києві. 29 вересня керівник Волинської єпархії УПЦ Нафанаїл видав указ настоятелю Свято-Марії Магдалинівського храму м. Луцька отцю Олександру Колбу про «тимчасову заборону» у священнослужінні. Також йому заборонили причащатися.

    Нагадаємо, священник ПЦУ Олександр Колб розповів про перспективи об’єднання та роль Церкви у війні.

    Найсвіжіше

    Популярне