Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Священний Синод Александрійського патріархату: Вибори нових митрополитів і єпископів

    Священний Синод Александрійського Патріархату під головуванням патріарха Феодора ІІ зібрався 15 лютого 2024 р. у головному храмі Святого Патріаршого монастиря Святого Георгія в Старому Каїрі.

    Про початок робіт патріарх оголосив, звернувшись із сердечним словом до Синодальних Архиєреїв. Серед наголошених моментів він наголосив на символічному значенні скликання засідання Священного Синоду з нагоди 20-річчя його патріаршества. Він відзначив святість місця, де спочивають у вічному спокої багато його попередників, які відстояли єдність і повноваження Александрійського патріаршого Престолу, інформує orthodoxtimes.com

    Від імені архієреїв Патріарху відповів Генеральний Патріарший Намісник Митрополит Леонтопольський Гавриїл.

    Митрополит Пелусійський Наркіс, патріарший намісник Александрії, був удостоєний престижного титулу глави Ордена святого Марка, в пам’ять про його віддане десятирічне перебування в ієрархії.

    Згодом Патріарх прийняв відставку митрополита Бурундійського Інокентія за станом здоров’я, присвоївши йому почесне звання митрополита Созуського. Патріарх не прийняв відставку митрополита Киринейського Афанасія.

    Потім Патріарх поінформував Священний Синод про свою роботу за минулий період з листопада минулого року до сьогоднішнього дня, що охоплює всі аспекти його архієрейських обов’язків і відповідальності.

    Після цього було вирішено з душпастирських міркувань:

    • розділити Митрополію Бурунді і Руанди на дві єпархії: а) Бужумбура і Бурунді і б) Кігалі і Руанда. Архімандрит Нектаріос Думас був призначений Патріаршим вікарієм священної єпархії Кігалі.
    • перейменування церковної єпархії Ботсвани на Священну єпархію Габороне і Ботсвани.

    Священний Синод зібрався для обрання нових єрархів. За пропозиціями патріарха Священний Синод обрав нинішніх митрополитів: Митрополиту Тріпольському Феофілакту присвоєно титул старця митрополита Кесарійського. Митрополитом Діоспольським обрано митрополита Птолемаїди Еммануїла тощо.

    Також були обрані єпископи:

    • Архім. Ісаак Цапоглу був обраний єпископом Бужумбури і Бурунді.
    • Архімандрит Тимофій Дуба обраний єпископом Гомасу (Демократична Республіка Конго).
    • Архім. Полікарп Діамантопулос був обраний єпископом Буніа і Кісангані (Демократична Республіка Конго).
    • Архімандрит Константінос Бонабія був обраний єпископом Джуби і Південного Судану.
    • Архім. Афанасій Каєбе був обраний єпископом Беніну і Того.
    • архім. Стефанос Суліміотіс був обраний Єпископом-помічником.

    Нарешті, обрані кандидати взяли участь у Церемонії офіційного оголошення виборів. Засідання Священного Синоду Александрійського Патріархату відновилось сьогодні, 16 лютого. На ньому будуть обговорювати питання вторгнення РПЦ в Африку.

    Найсвіжіше

    Популярне