Субота, 18 Травня, 2024
Бiльше

    Відбулась телефонна розмова між патріархами Антіохійської і Сербської Церков

    Патріарх Антіохійський і усього Сходу Іоанн X підкреслив важливість спілкування та діалогу між церквами для подолання викликів, з якими стикається церква у світі.

    Про це йшлося під час телефонної розмови з патріархом Сербським Порфирієм, повідомляє Фейсбук-сторінка Антіохійського патріархату.

    “Ми підтверджуємо важливість діалогу і побудови мостів єднання і зближення між усіма Церквами”, – сказав патріарх Іоан Х.

    Під час розмови було оглянуто загальний стан, в якому живе православна церква у світі, а також патріархи обмінялися думками з різних питань.

    Патріархи також наголосили на важливості поглиблення принципу діалогу для виходу з криз та війн, які виснажують все людство.

    Контекст

    Патріарх Порфирій та Патріарх Іоанн X вважаються сателітами Російської православної церкви (РПЦ). Вони підтримують проросійський погляд на Томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ) та дії Константинопольської церкви в Україні.

    РПЦ виступає проти Томосу та вважає ПЦУ розкольницькою. Патріарх Порфирій та Патріарх Іоанн X досі не визнали ПЦУ та відмовляються вступати з нею в євхаристичне єднання.

    Нещодавно, Єрусалимський і Антіохійський патріархати відновили спілкування. Водночас московський патріархат намагається створити “антиконстантинопольський блок” з цих двох давніх Церков і скликати новий Амман, щоб протидіяти патріарху Варфоломію і визнанню ПЦУ. Зазначимо, що на минулий Амман не прибув Антіохійський патріархат через суперечку з Єрусалимським за парафії в Катарі.

    РПЦ розглядає Томос про автокефалію ПЦУ як загрозу своїй владі та впливу. Вона використовує свої політичні та релігійні зв’язки для протидії ПЦУ.

    Позиція Патріарха Порфирія та Патріарха Іоанна X ускладнює процес єднання православних церков в Україні, хоча вони говорять про “будування мостів” і “діалог” між Церквами. Така розкольницька, проросійська позиція також шкодить відносинам між Антіохійською, Сербською та Константинопольською церквами.

    Ситуація із ПЦУ є частиною більшої геополітичної боротьби між Росією та Заходом.

    Найсвіжіше

    Популярне