Середа, 15 Травня, 2024
Бiльше

    Московський патріархат намагається створити “антиконстантинопольський блок” з двох давніх Церков

    Російська Православна Церква намагається примирити древні патріархати – Антіохійську і Єрусалимську Православні Церкви, щоб виступити з ними єдиним “фронтом” проти Вселенського патріархату у Амманському форматі.

    За допомогою двох церков РПЦ хоче здійснювати тиск на ПЦУ, патріарха Варфоломія і заодно заблокувати збори пентархії, у які входять Антіохійська і Єрусалимська Церкви, щоб вони не змогли дати оцінку діям Моспатріархату, а саме – втручання РПЦ на територію Олександрійського патріархату, пропагування війни та гуманізацію злочинів рф, створення розколу в світовому православ’ї.

    Пентархія – це група з чотирьох патріархатів, які можуть судити інших очільників Церков. Ці патріархати включають Константинопольський, Александрійський, Антіохійський і Єрусалимський (Римська церква відділилась у 1054 р.). Суд над патріархом Московським вже відбувався раніше – у 1666 р. Тоді чотири східні Патріархи засудили очільника МП Нікона. Історичний приклад суду над патріархом Ніконом у 1666 році свідчить, що рішення Пентархії мають силу для всього православ’я, тому РПЦ намагається заблокувати можливість такого суду над нею у майбутньому і нанести випереджаючий удар Фанару.

    Відносини між РПЦ, Антіохійською та Єрусалимською Церквами зараз у ненайкращому стані через суперечку за парафії в Катарі. Саме тому Антіохійський патріархат не прибув на попередній Амман в 2020 році, хоч дуже прихильний до РПЦ і росії. Втім крига потроху скресає. Так нещодавно Священний Синод Єрусалимського патріархату привітав рішення Антіохії відновити сопричастя і підкреслив важливість зміцнення братерських відносин між братськими патріархатами. Через Катарські парафії Євхаристійне єднання було перервано Антіохійською Церквою 10 років тому – у 2014.

    РПЦ використовує політичні канали, щоб вплинути на Антіохійську та Єрусалимську Церкви. Остінніми місяцями російські дипломати практично не вилазять із кабінетів предстоятелів цих церков.

    Крім цього Моспатріархат працює і по “церковній лінії”. 28 січня 2024 року голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Антоній (Сервюк), перебуваючи у службовому візиті до Сирії за благословенням патріарха Московського Кіріла прийняв участь у Божественній літургії у храмі св. Ігнатія Богоносця при Представництві РПЦ у Дамаску, інформує сайт РПЦ.

    Богослужіння очолив патріарх Антіохійський та всього Сходу Іоанн X у співслужінні з митрополитом Антонієм та іншими антіохійськими та російськими єрархами. У проповіді Патріарх Іоанн наголосив на єднанні Антіохійської ПЦ та РПЦ, які перебувають у одній сім’ї, та засудив “гоніння” проти УПЦ (МП). Про патріарха Варфоломія не було сказано жодного слова.

    «Ми знаємо та відчуваємо сучасну ситуацію в Росії, ми бачимо, що зараз відбувається з віруючими в Україні. Ми відчуваємо ваш біль і незмінно молимося разом з вами», — наголосив Предстоятель Антіохійської Православної Церкви і подякував дипломату РФ в Сирії архімандриту Філіпу (Васильцеву). За словами Іоана, візит делегації Московського Патріархату — це «свідчення великої любові патріарха Кіріла і всієї Російської Православної Церкви до Антіохійської Православної Церкви, яка зараз страждає. Ми дуже вас любимо, ми завжди з вами, ми одна сім’я та одна Церква».

    Антоній (Севрюк) зі свого боку завірив патріарха Антіохійського у підтримці від Гундяєва. Крім того, митрополит РПЦ назвав вірян УПЦ (МП) чадами “нашої Церкви” – тобто Моспатріархату.

    «Вірні чада Російської Православної Церкви з великою увагою слухають Ваші сильні та мудрі слова на підтримку церковної єдності, на підтримку вірних нашої Церкви, які сьогодні, як Ви згадали, зазнають в Україні найсильніших гонінь. Важко було уявити, що знову настануть часи, коли єпископів, священиків і мирян садитимуть у в’язницю; коли руйнуватимуть храми; коли розкольники будуть захоплювати церковні будинки та виганяти з них громади. Ваші слова, заяви Священного Синоду Антіохійської Церкви, багатьох її ієрархів є великим зміцненням і підбадьоренням для пастви нашої Церкви, особливо для тих, хто сьогодні зазнає цих страшних гонінь», – сказав Антоній до патріарха Іоана.

    На сайті моспатріархату підкреслили також участь у богослужінні російських дипломатів. Отже між РПЦ та Антіохійською Церквою відбувається тісна співпраця. Патріарх Іоан, зараз, мабуть, найбільший союзник РПЦ і відкрито виявляє свою солідарність кровавому патріарху.

    РПЦ надає фінансову та політичну підтримку обом Церквам. Єрусалиму Росія обіцяє уберегти від переслідувань і нападів радикалів на святій Землі, а Антіохійській Церкві – надає кошти, щоб будувати притулки для дітей-сиріт і постраждалих від війни. Обох тримає на гачку.

    За давнішим задумом Кремля Єрусалимський патріарх має зібрати якісь збори предстоятелів для “обговорення проблем”, тобто відродити невдалий Амманський формат. Програма максимум – вичавити із патріархів критику в адресу патріарха Варфоломія та Вселенського Патріархату і щоб вона мала силу, треба якомога більше предстоятелів Церков, особливо древніх патріархатів.  Минулого разу саме палкий друг росії патріарх Антіохійський Іоан не приїхав на Амманську зустріч через конфлікт за парафії в Катарі із Єрусалимською Церквою. Між патріархами Феофілом та Іоаном навіть було перервано Євхаристійне єднання. Тепер ситуація може змінитись, завдяки діям Москви, задля геополітичної вигоди останньої.

    Як повідомив радник Гундяєва протоєрей РПЦ Ніколай Балашов Російська Церква готова сприяти діалогу Єрусалима та Антіохії з проблеми Катару. “Майбутнє християнства на Близькому Сході в цілому сьогодні під загрозою, і в цих трагічних обставинах Патріарх Антіохійський Іоан Х і члени його Синоду вважали за необхідне піднятися вище все ще невирішеної суперечки про канонічну юрисдикцію в країнах Затоки. Перспективи врегулювання цієї суперечності поки що виглядають досить невизначеними. Російська православна церква готова зробити все, що від неї залежить, щоб сприяти успіху подальших переговорів”, – цитує ТАРС слова Балашова. Він зазначив, що Московський патріархат виявляв і виявляє значну увагу до катарської проблеми.

    За інсайдерською інформацією Духовного Фронту України РПЦ може запропонувати Єрусалимській ПЦ зробити її парафію в Катарі подвір’ям (представництвом ЄПЦ) на канонічній території Антіохійської Церкви, таким чином, вирішивши давній спір, у РПЦ планують  протиставити ці дві древні патріархати «єдиним блоком» у власні боротьбі проти Вселенського Патріархату. Водночас, заблокувавши зібрання Пентархії, та відкриваючи нові можливості для Амманського зібрання.

    Якщо у РПЦ таки щось вийде примирити Антіохію і Єрусалим і зібрати їх на нову спільну зустріч, це тільки поглибить розкол в православ’ї, який створила Москва, адже буде надовго блоковано можливість зібрання Пентархії – єдиний орган який зараз може дати оцінку діяльності керівництва РПЦ, а альтернативна «соборність» від РПЦ «Амманське зібрання» отримає новий імпульс.

    Ситуація навколо РПЦ, Антіохійської та Єрусалимської Церков є важливою для розуміння майбутнього світового православ’я. Важливо стежити за розвитком подій та давати їм об’єктивну оцінку. 

    Амманська зустріч. Патріарх Сербський опустив голову

    Найсвіжіше

    Популярне