Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    Вселенський Патріарх: Закликаємо св. Хараламбія заступитися за мир в Україні та на Близькому Сході

    Вселенський Патріарх Варфоломій очолив Божественну літургію в неділю, 11 лютого 2024 р., у церкві святого Хараламбія в громаді Вевекіон, де напередодні відзначали свого покровителя.

    «Ми всі володіємо унікальними дарами, дарованими нам Богом. Ці таланти, описані в сьогоднішньому євангельському уривку, не можна нехтувати; радше, ми покликані старанно плекати та використовувати їх для нашого власного зростання та для покращення суспільства. Наш обов’язок – використовувати ці божественні обдарування для більшого блага, служачи нашим братам і сестрам зі смиренням і відданістю. Навіть на перший погляд скромні подарунки в поєднанні з щирими зусиллями мають силу глибоко вплинути на життя інших. Визнаючи наші дари божественним покликанням і священним обов’язком, ми покликані виконувати нашу місію з непохитною відданістю», – зазначив Вселенський Патріарх у своєму слові після Божественної Літургії.

    Потім він додав: «Пам’ятаючи про ці роздуми, ми збираємося сьогодні в цьому поважному храмі, щоб піднести молитви за людство. Кожна людина, незалежно від походження чи обставин, дорожить і поважається перед очима Бога. Кожна людина є унікальним і незамінним творінням, наділеним божественним Творцем інтелектом і вільною волею. Обов’язок кожного з нас мудро використовувати ці божественні дари, довірені нам.

    Дійсно, ми всі є тимчасовими мешканцями в цьому земному царстві, бо «тут ми не маємо міста вічного, але шукаємо міста, що має прийти». Приймаючи цю вічну істину, ми беремо участь у Його святості та стаємо паломниками на шляху до Божественного. З палким переконанням ми сповідуємо нашу віру: «Вірую, Господи, що Ти Син Божий, і все Твоє, навіть наше життя». Існування священних храмів, святинь і паломництв протягом історії ще раз підтверджує вроджену схильність людства до Божественного, черпаючи силу та мужність для подолання як видимих, так і невидимих ​​труднощів.

    Подібно до того, як Ісус, Син Божий, був розп’ятий за нас, ми також покликані розіп’яти себе з Ним. Через непохитну відданість і відданість священним принципам нашої віри ми єднаємо себе з Христом і шанованими традиціями Матері-Церкви Константинополя».

    Вселенський Патріарх висловив сердечну вдячність за віддані зусилля, вжиті «під натхненним керівництвом і рішучим керівництвом нашого шановного брата, митрополита Кідонії», передавши йому та його колегам теплі вітання. Знову підтверджуючи свою глибоку прихильність до громади Бевекі, він благав святого Хараламбоса зберегти цю дорогу частину Константинополя та заступитися за всю грецьку громаду. Крім того, він ревно молився за мир у світі, зокрема у випробуваних регіонах України та Близького Сходу, а також за непохитність Святих Божих Церков і збереження їхньої єдності.

    Найсвіжіше

    Популярне