П’ятниця, 10 Травня, 2024
Бiльше

    В Литві офіційно зареєстрували екзархат Вселенського патріархату

    8 лютого 2024 року Міністерство юстиції Литви зареєструвало нову релігійну структуру – екзархат, який буде підпорядкований Константинопольському патріархату. Це стало офіційним визнанням двох православних церков в країні, окрім вже існуючої єпархії Московського патріархату в Литві .

    Нова релігійна громада налічує 10 священнослужителів і планує найближчим часом сформувати керівні органи. Її очолив естонський священник Юстинус Кивилоо, який на початку січня 2024 року провів свою першу службу в Литві. Решта священників раніше служили в православній церкві Московського патріархату: шестеро в Литві, двоє в Білорусі та один в Росії, повідомляє dw.com

    Причиною створення нового екзархату стала підтримка патріархом Кірілом війни Росії проти України. Ця позиція призвела до конфлікту між дев’ятьма священнослужителями та керівництвом РПЦ. У 2022 році митрополит Віленський і Литовський Іннокентій відсторонив п’ятьох з них від служіння, а Вселенський патріарх Варфоломей відновив їх у сані та прийняв під свою юрисдикцію. У березні 2023 року Варфоломій відвідав Вільнюс і підписав угоду з урядом Литви про створення в країні екзархату Константинопольського патріархату.

    Єпархія РПЦ в Литві спокійно відреагувала на появу нової церкви. Митрополит Іннокентій заявив, що нову релігійну громаду треба прийняти як “реальність нашого часу”. ЗМІ зазначають, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну єпархія РПЦ в Литві прагнула до більшої незалежності від Московського патріархату.

    В Литві налічується 105 тисяч православних віруючих, більшість з яких належать до російськомовного населення.

    Найсвіжіше

    Популярне