П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Кардинал Дзуппі: Місія миру в Україні зосереджена на допомозі дітям і пошуку шляхів до справедливості

    Спеціальний посланник Папи в Україні кардинал Маттео Дзуппі на конференції «Масова міграція з України внаслідок російської агресії» в університеті кардинала Стефана Вишинського у Варшаві, заявив, що його місія в охопленій війною країні має особливу специфіку.

    Він наголосив, що головною метою його місії є пошук шляхів сприяння миру, особливо в гуманітарному вимірі. Кардинал Дзуппі зазначив, що вони зосереджуються на допомозі дітям, зокрема тим, кого викрали з родини, та на їхньому поверненні додому.

    За словами кардинала, завдяки дипломатичним діям Ватикану вдалося врятувати українського хлопчика-сироту, якого викрали в Росію та погрожували призовом до російської армії. Хлопчика перевезли до Києва, де він живе зі своєю сестрою.

    Кардинал Дзуппі також торкнувся питання ведення дипломатичного діалогу з особами, відповідальними за військові злочини, такими як президент Росії Володимир Путін і Марія Львова-Бєлова, уповноважена президента Росії з прав дитини. Він зазначив, що мир вимагає розмови з ворогами, але при цьому не забуваючи про відповідальність і справедливість.

    Кардинал Дзуппі визнав, що головною проблемою для справедливого миру є визнання Росією своїх провин і відшкодування завданих збитків. Він наголосив на необхідності пошуку мирних шляхів справедливості, згідно з законом, і залучення об’єднаного міжнародного співтовариства для досягнення цієї мети.

    Відповідаючи на запитання про суперечливість екуменічного та дипломатичного діалогу з патріархом РПЦ Кірілом, кардинал Дзуппі сказав, що цей діалог «має бути можливим… попри все». Він наголосив на важливості підтримки діалогу, навіть якщо він не означає визнання правоти співрозмовника.

    Кардинал Дзуппі запевнив, що Папа Франциск «чудово розуміє» біль українців і стоїть на боці пригноблених і тих, хто зазнає несправедливості. Він згадав про вдячність Президента України Володимира Зеленського щодо мирної діяльності Папи та довіру до Католицької Церкви.

    Кардинал Дзуппі висловив занепокоєння тим, що інтерес європейців і всього західного світу до війни в Україні падає, а в ЗМІ все менше інформації, що також впливає на надання допомоги потребуючим. Він закликав до солідарності та нагадав про важливість надання інформації про те, що відбувається в Україні.

    Кардинал також повідомив, що Церква в Італії вирішила організувати відпочинок на батьківщині кардинала для дітей з України, щоб показати їм, що світ непоганий, і що в ньому багато хорошого. Він наголосив на необхідності підтримки тих, хто втратив усе і потребує заново будувати своє життя.

    Найсвіжіше

    Популярне