Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    ДЕСС: Представники ПЦУ та УПЦ обговорили створення Софійського братства для досягнення єдності українського православ’я

    6 лютого 2024 р. у Софії Київській відбувся круглий стіл «Церква, суспільство, держава: діалог заради єднання та перемоги», який об’єднав представників духовенства та мирян Православної церкви України (ПЦУ) та Української православної церкви (УПЦ). Захід відбувся в рамках Форуму єдності українського православ’я.

    Про це повідомляє сайт ДЕСС.

    Організаторами зустрічі виступили ініціативна група духовенства та вірян ПЦУ і УПЦ, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, а також громадські організації «Центр святого Кирила Лукаріса» та Центр гуманітарного діалогу.

    Зустріч розпочалася молебнем, який відправив протоієрей Георгій Коваленко. Під час молебню звучали молитви за Перемогу України та справедливий мир, цілісність та збереження нашої держави, а також за єднання та діалог між Православними Церквами України.

    Базовим для обговорення на круглому столі було створення Софійського братства -об’єднання православних українців — вірян ПЦУ, УПЦ, та інших Помісних Церков. Основною метою діяльності братства передбачено всебічне сприяння міжправославному діалогу для досягнення єдності українського православ’я, об’єднання зусиль і підтримка ініціатив православних християн, спрямованих на його розбудову.

    Перед учасниками виступили голова ДЕСС Віктор Єленський та екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Михаїл Команський.

    Віктор Єленський наголосив, що держава зацікавлена у діалозі між релігіями і всередині релігій, бо це зміцнює підвалини суспільства і сприяє його консолідації. Утім держава не може замінити собою учасників діалогу, стати його головним ініціатором, було б краще, якщо б зустрічний рух був у самих людей віри: “Важко спонукати діалог іззовні, якщо у сторін, які до нього покликані, немає такого прагнення». Єленський нагадав присутнім слова Івана Павла ІІ, який назвав розділення між християнами скандалом; тим самим розділення між православними є ще більшим скандалом. Він закликав до діалогу без передумов, без переможених і переможців, а на основі християнських цінностей. На прохання присутніх Голова ДЕСС також прокоментував стан розгляду законопроєкту про недопущення діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних з країною-агресором; боротьбу християн світу проти утисків релігійної свободи на окупованих росією територіях та найбільш актуальні питання державно-церковних відносин.

    Екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Михаїл Команський поділився думками про те, якою є ситуація в українському православ’ї з точки зору Вселенського константинопольського патріархату. «Я не є учасником діалогу, я є в якості спостерігача, – наголосив він, – і помітив позитивну тенденцію – ми говоримо не про різні Церкви, а про різну юрисдикцію. Ця ініціатива має вітатися у нашому суспільстві».

    Екзарх поінформував, що це вже третя зустріч, тобто люди, попри деякі непорозуміння, негаразди намагаються досягти консенсусу, знайти спільні рішення. Він підкреслив важливість діалогу та висловив сподівання на участь ієрархів обох юрисдикцій у наступних зустрічах. «Ця ініціатива сама по собі показує настрої в середині церковних громад і закладає певні підвалини, базис для конструктивного діалогу”, – підкреслив владика Михаїл.

    Ректор Відкритого православного університету Святої Софії-Премудрості протоієрей Георгій Коваленко нагадав, що справжній діалог і справжній зв’язок, який демонструють релігійні люди – це зв’язок з Богом і між собою. Отже, молебень, з якого розпочалася важлива для єдності подія – це реальна дія і реальний крок до єдності у Христі. Протоієрей привітав створення Софійського братства, але закликав до пошуку нових форматів єднання з урахуванням плюралізму та багатовимірної релігійної реальності в Україні. «Насправді створення одного руху, одного братства не вирішить наших проблем, – наголосив Георгій Коваленко. – Але такі рухи, ініціативи мають з’являтися, щоб вони плелися в мережу – щоб це була горизонтальна тканина тіла Христового, тканина єдності».

    Протоієрей Олександр Колб, якого обрали головою правління новоствореного Братства підкреслив, що круглий стіл і створення братства – це можливість навчитися чути один одного. Він закликав до єднання та служіння людям. «Сьогодні у мене виникає думка, що цей круглий стіл і майбутнє братство – це навчання, як почути один одного, – поділився він. – Якщо ми зможемо почути один одного, то ми зможемо навчити і людей чути один одного».

    Протоієрей Ігор Ковровський розповів, що Братство створене шляхом багатьох обговорень, зустрічей та узгоджень. «Наше завдання – роз’яснювальна робота, щоб ми не шукали ворога один в одному, – наполіг він. – Братство, як зібрання людей, які безпосередньо в цьому зацікавлені, має проводити роз’яснювальну роботу».

    Під час круглого столу також виступив о. Андрій Пінчук, який застеріг від переростання церковної конфронтації в силову. Він закликав братство до єднання та проповіді Христа. Він підкреслив, що настає час горизонтальних зв’язків між спільнотами: «Братство – це низова спільнота, метою якої є свідчити про Христа сучасній Україні через добрі справи, через те, що Христос заповідав нам робити. Братство має наповнюватися глибокими сенсами, стати новою апостольською спільнотою. Нам сьогодні не вистачає простого євангельського слова, простої апостольської місії. Ми живемо в одній країні, ми нащадки Київської купелі, ми маємо бути разом і жити в мирі».

    Нагадаємо, що створене Софійське братство позиціонує себе, як об’єднання православних українців — вірян УПЦ, ПЦУ та інших помісних Церков. Основною метою діяльності братства передбачено всебічне сприяння міжправославному діалогу для досягнення єдності українського православ’я.

    Найсвіжіше

    Популярне