П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Депутати передали землю у користування Нацзаповіднику “Києво-Печерська лавра”

    8 лютого 2024 року, депутати Київради ухвалили без перебільшення доленосне рішення, що дозволить Лаврі назавжди позбутися присутності “руского міра” з його наративами, спрямованими на знищення української духовності та культури.

    Про це повідомляє Національний заповідник Києво-Печерська лавра.

    Під час сесії міські обранці ухвалили рішення про відведення земельних ділянок Заповіднику у постійне користування. Понад 30 років земля, на якій розташовуються памʼятки національного та світового значення, не було законодавчо оформлено. Після того, як у квітні 2023 року вдалося розірвати договір з Монастирем, вирішення земельного питання активізувалося. Його внесли до порядку денної столичної міськради.

    Депутати поставили крапку в земельному питанні щодо користування землею Києво-Печерської лаври Заповідником. Це дозволить Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра” взяти повністю під охорону та контроль пам’ятки світового значення, які входять до об’єктів списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

    “Останніми десятиліттями Лавра без належного оформлення земельної ділянки зазнала дуже серйозних втрат. Усім відомо про незаконну забудову та нецільове використання, і сьогоднішнє рішення може, власне, завершити цю історію. Тому я дуже вдячний депутатам, що підтримали це історичне рішення. Насправді, це є першим кроком до повного повернення української лаври українському народу”, – зазначив генеральний директор Заповідника Максим Остапенко.

    “Лавра не раз мала шанси стати осердям українського релігійного життя. Проте “рускій мір” міцно вчепився у нашу святиню і поступово захоплював все нові території та будівлі. Результати сьогоднішнього голосування показали єдність позиції депутатів та депутаток Київської міської ради та підтримку міського голови”, – йдеться в повідомленні.

    Віталій Кличко каже, що Лавра – національна святиня, яка належить українському народу, а Україна – правова держава.

    Нагадаємо, у ЗМІ показали якою була бізнес-імперія УПЦ (МП) в Лаврі.

    Найсвіжіше

    Популярне