Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Монастир Хора готують до першої ісламської молитви після перетворення його на мечеть

    Туреччина наближається до фінального етапу перетворення монастиря Хора на мечеть для першої ісламської молитви.

    Як повідомляє orthodoxtimes.com, ця подія запланована на 23 лютого, після завершення перетворення храму-музею, розташованого в районі Фатіх у Константинополі, на мечеть.

    Рішення перетворити монастир Хора на мечеть було оголошено турецьким урядом у серпні 2020 року. Тоді церква-музей була передана в управління Службі у справах релігій згідно з директивою Реджепа Таїпа Ердогана, процес, подібний до перетворення собору Святої Софії.

    Рішення Ердогана викликало реакцію уряду Греції, Європейської комісії та ЮНЕСКО. Попри ці заперечення, процес перетворення просунувся вперед.

    Всередині монастиря були покладені спеціальні килими, які зазвичай використовуються в мечетях.

    Побудований у VI столітті (534 рік нашої ери) монастир Хора є однією з найстаріших історичних пам’яток Константинополя. Його було перетворено на мечеть у 1511 році разом із собором Святої Софії після падіння Константинополя. Монастир Хора служив мечеттю протягом 434 років, поки його не було перепрофільовано як музей у 1945 році згідно з міністерським указом.

    У 2019 році Державна рада Туреччини постановила, що міністерське рішення 1945 року, яке визначило будівлю музеєм, було незаконним, проклавши шлях для її перетворення на мечеть.

    Нагадаємо, У Вселенському патріархаті відбулась хіротонія нового митрополита для Мексики. Також влада Туреччини затримала 25 підозрюваних у причетності до розстрілу католицької церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне