Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ привітав почесного патріарха Філарета із 95-річчям

    Почесний Патріарх Філарет сьогодні відзначає 95-річчя. У вітальному листі до ювіляра митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної Церкви України Епіфаній підкреслив, що Філарет багато потрудився для Церкви в складних умовах як за радянського часу, так і в час відродження незалежної України.

    “Ми визнаємо і шануємо добрі плоди Вашої тривалої праці, зокрема розбудову і утвердження Помісної Церкви, Ваш внесок у проведення Об’єднавчого Собору та отримання Томосу про автокефалію”, – написав митрополит Епіфаній, лист якого опублікував митрополит Євстратій (Зоря).

    Водночас митрополит висловив жаль з приводу того, що Філарет обрав інший шлях, який не прийняли ані повнота Церкви, ані українське суспільство.

    “Однак, попри весь біль і смуток, завдані Церкві і народу гіркими наслідками згаданого вибору, ми незмінно шануємо Вашу попередню працю на благо Помісної Церкви і України”, – зазначив Епіфаній.

    У день ювілею митрополит Епіфаній побажав Філарету мудрості, мужності, благодатного наставлення від Бога, примноження духа терпіння і любові, зміцнення тілесних сил.

    “Молимося, щоби Господь благословив вінець Вашої життєвої дороги вірними рішеннями заради миру і єдності Церкви”, – додав предстоятель Православної Церкви України.

    Філарет народився 23 січня 1929 року в селі Благодатне Донецької області. У 1950 році він був висвячений у сан єромонаха, а в 1995 році обраний Патріархом Київським і всієї Руси-України. У 2018 році Філарет добровільно відмовився бути очільником УПЦ КП, але пізніше передумав, заявивши про незгоду із змістом Томоса про автокефалію.

    Найсвіжіше

    Популярне