Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Конференцію «Апостол Павло в Анталії. Пам’ять. Свідчення» було успішно завершено

    Пісидійська митрополія організувала 15-17 січня 2024 року в Анталії Міжнародну наукову конференцію на тему: «Апостол Павло в Анталії. Пам’ять. Свідчення». під патронатом Вселенського Патріарха Варфоломія.

    Як інформує orthodoxtimes.com ця конференція стала можливою завдяки плідній співпраці кількох видатних установ та університетів: Національного та Кападострійського університетів Афін, Університету Арістотеля в Салоніках, Баламандського університету, Паризької школи практичних наук, Фрібурзького університету, Інституту післядипломної освіти православного богослов’я в Шамбезі,  Лозаннського університету, Богословської школи Халкі, монастиря Влатадон з патріаршим інститутом патристики, Волоської академія богословських досліджень й інших.

    Вселенський патріарх Варфоломій прибув до Анталії напередодні відкриття конференції. Після вклоніння іконам церкви Святого Аліпія в старому місті Анталії він відвідав стародавню християнську базиліку Панагії, побудовану в VI столітті, відому сьогодні як мечеть Кесік Мінар, де його тепло зустрів муфтій Ішак Гьоксель та місцеві імами.

    Конференція була урочисто відкрита 15 січня вранці за присутності пана Вурала Коркмаза, директора із зовнішніх зв’язків муніципалітету Муратпаша-Анталія, який представляв мера, а також пана Олександра Вороніна, Генерального консула України в Анталії, який передав привітання. Потім патріарх Варфоломій виголосив надихаючу вступну лекцію, зосередившись на універсальному характері християнства та Вселенського патріархату.

    Митрополит Пісідійський Іов представив доповідь про святого Павла та покійного митрополита Пісідійського Сотирія Трамбаса, автора зворушливої ​​книги під назвою «Павло, апостол народів», виданої в 2013 році в Афінах і тепер перекладеної на кілька мов. Митрополит Сотирій дуже захоплювався постаттю Апостола Народів, і його пастирська діяльність у регіоні Анталії була увінчана у 2022 році будівництвом та освяченням церкви Святого Павла в Сіде-Манавгаті.

    Митрополит Пісідійський Йов підкреслив, що метою конференції є вшанування в академічній манері як Апостола народів – засновника Церкви Пісідії, так і його безпосереднього попередника за його велику пастирську та місіонерську діяльність.

    Конференція була збагачена численними ерудованими доповідями екзегетів та археологів, богословів, які запропонували сучасну рефлексію над творами Святого Павла і які зосередилися на спадщині Апостола народів у пізнішій візантійській традиції. На конференції також розглядалася історія Пісидійської Церкви в 19 і на початку 20 століття і міркували про значення свідчення Христа в сучасному світі.

    Під час конференції у Культурному центрі св. Павла відбувся концерт класичної музики та різдвяних колядок.

    Нагадаємо, Вселенський патріархат брав активну участь у Давоській зустрічі щодо миру в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне