П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Богослов Кураєв вважає лицемірною молитву про святу Русь

    Андрій Кураєв вважає лицемірною молитву за святу Русь, яку відмовився читати колишній протоієрей Алексій Уминський. Для богослова стало несподіванкою те, що Умінського позбавили сану за лічені дні.

    “З одного боку, це очікувано, – зазначив богослов. – Отець Алексій, коли ухвалив рішення не відгукуватися на виклики до церковного суду, розумів, що цим все скінчиться. Несподіваним було те, наскільки швидко патріарх Кіріл вирішив цю справу провести, викликавши буквально з дня на день”. Для порівняння Андрій Кураєв зазначив, що позбавлення сану його самого розтяглося на кілька місяців : “А тут був такий дивовижний поспіх”.

    Причину цього він бачить, за його словами, у “примхливій істериці патріарха” Кіріла, у його прагненні “добити негайно” неугодного протоієрея Умінського, який відмовився читати молитву за святу Русь. “Інакше це не зрозуміло”, – вважає Кураєв.

    На думку колишнього протодиякона, рішення церковного суду заперечувати можна, але безглуздо, оскільки церковні канони були написані правлячими колами церкви “для власної зручності”. “Це все одно, що заперечувати ті чи інші рішення в Радянському Союзі, не скасовуючи 6-ї статті Конституції СРСР про правлячу та керівну роль КПРС у країні”, – зазначив богослов.

    Головний недолік молитви, яку відмовився читати отець Уминський, Андрій Кураєв бачить у тому, що вона “дуже партійна та лицемірна”. За його словами, аналогічна молитва була і за часів війни з Наполеоном, і російсько-японською, і Першою світовою війнами. Але тоді, каже богослов, “було цілком зрозуміло, що ворог – це не ми”, поділ на “ми” та “вони” був досить чітким, “цілком очевидним для тогочасних учасників”.

    “Сьогодні патріарх Кіріл, з одного боку, стверджує, що православні українці – це його духовні чада, і Україна – його канонічна територія, і водночас він складає молитву, яка однозначно благословляє перемогу та військові дії саме однієї сторони. Якби ця молитва була про захист усіх солдатів, просто про мир і так далі – то це було б нормально. А тут це молитва про певний військовий контингент і про те, щоб вони досягли саме військового успіху. У цьому лицемірство цієї молитви”, – переконаний Андрей Кураєв.

    На початку 2024 року РПЦ запровадила заборону на служіння Умінського і зняла його з настоятельства до закінчення розгляду справи протоієрея у  дисциплінарній комісії при єпархіальній раді РПЦ. На місце настоятеля було призначено протоєрея Андрея Ткачьова, який підтримує вторгнення російських військ в Україну.

    Ряд російських ЗМІ пов’язав гоніння РПЦ на Умінського з його інтерв’ю журналісту Алексею Венедіктову в листопаді 2023 року, де  священнослужитель заявив, що “війна не робить нікого кращою”. Православним, який не бажає молитися “за перемогу та підтримку СВО (війни РФ проти України –  Ред. ), Умінський порадив шукати священиків, які “більше моляться за мир, ніж про перемогу”.

    Нагадаємо, у Москві заборонили у служінні протоєрея РПЦ Уминского. Він відкрито виступає проти війни в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне