Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    У Москві заборонили у служінні протоєрея РПЦ Уминского. Він відкрито виступає проти війни в Україні

    Протоєрея РПЦ Алексея Уминского зняли з настоятельства у храмі Трійці (м. Москва) та заборонили у служінні через виступи проти війни. Парафіяни храму підтвердили цю інформацію.

    Про це повідомила релігієзнавець Ксенія Лученко.

    Із чим конкретно пов’язане рішення про усунення Уминського невідомо, зазначає вона. За інформацією росЗМІ, причиною стало інтерв’ю священнослужителя Алексею Венедиктову.

    «Якщо є храм, де є священики, які намагаються не дуже сильно військовий дух зміцнювати на літургії і зі своєї власної позиції більше моляться за мир, ніж за перемогу, і розуміють, що будь-яка перемога — це піррова перемога, яка дорівнює самознищенню, православні повинні їх шукати. Шукати людей однодумних, які зможуть втішити їх на сповіді, вирішити цю проблему в особистому спілкуванні зі священиком», — розповів тоді Уминский.

    У лютому 2022 року Уминський говорив, що має «однозначне» ставлення до війни в Україні: «Я не можу підтримати ці військові дії. Я молюся за мир, я молюся за те, щоб це якнайшвидше припинилося, і якнайменше людей постраждало».

    Замість Уминского на посаду настоятеля призначено колишнього українського священика, а тепер протоієрея РПЦ Андрея Ткачьова, який дотримується проросійських поглядів і підтримує війну.

    Уминский був настоятелем у храмі Трійці із 1993 року. Він виступав свідком захисту на процесі ліквідації «Міжнародного Меморіалу», висловлювався на підтримку ув’язнених у «московській справі», а також був духовником Михаіла Ходорковського.

    Нагадаємо, у Підмосков’ї знайшли мертвим батька очільника прес-служби РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне