Четвер, 16 Травня, 2024
Бiльше

    Фейки навколо Архієпископа Америки та мовчазна більшість у грецькій діаспорі

    Стаття Стеліоса Такетзіса на orthodoxtimes.com розглядає проблему поширення дезінформації про окремих церковних єрархів, зокрема Архієпископа Америки Елпідофора. Аналізуються конкретні випадки фейків та їх спростування. Зазначається, що за цим стоять системні спроби дискредитувати ієрарха, незважаючи на підтримку “прихованої більшості”. Розглядається історичний досвід та наслідки цієї проблеми.

    Термін «фейкові новини» може бути неологізмом, але його коріння сягає давніх часів під грецькою назвою «pseudangelia», що означає «неправдиве повідомлення». Історичні згадки, як-от брехня про смерть Александра чи брехливий лист Агамемнона, підкреслюють його тривалу присутність. З одного боку, фіванці говорили, що Александр Македонський нібито помер, щоб підняти моральний дух своїх воїнів (це для них не дуже добре обернулося). З іншого боку, у листі Агамемнона до Клітемнестри говориться про те, щоб їхня дочка Іфігенія була відправлена ​​до Авліди, щоб вийти заміж за Ахілла, тоді як справжньою метою було принести її в жертву.

    Для нас, мешканців Константинополя, наслідки фейкових новин дуже близькі. Неправдиве повідомлення 1955 року про знищення місця народження Мустафи Кемаля через бомбу в турецькому консульстві в Салоніках призвело до руйнівних наслідків, розпаливши насильство проти греків; Розлючений натовп у Константинополі почав нищити, ґвалтувати та вбивати греків, що жили в місті. Вони пограбували, осквернили, зруйнували наше майно, цвинтарі та установи. Константинопольський погром ознаменував значний занепад нашої громади в Константинополі.

    На жаль, фейкові новини вразили знову, цього разу проти архієпископа Америки Елпідофора, харизматичного та шанованого лідера, на мій погляд, не лише через його титул, але й через його особистість.

    Недавній заголовок неправдиво припустив, що Афон назвав його «persona non grata» у листі, надісланому Вселенському Патріарху. Йшлося про майбутній візит архієпископа в Салоніки та паломництво на гору Афон.

    Однак правда виявляє безпідставну асоціацію з відображенням на фотографії з хрещення, яке відбулося в Греції два роки тому. Батьки немовляти були одностатевою парою.

    Між «відображенням на фото» і «персоною нон грата» є величезна різниця. В епоху недбалої журналістики та неперевіреного поширення новин ця вигадка вийшла з-під контролю, поширюючись, незважаючи на кричущу неточність. Небагато журналістів знайшли час, щоб розслідувати або виправити дезінформацію.

    Інтернет-газета voria.gr зазначає: «Ми не казали, що архієпископ небажаний, як це помилково поширюється в ЗМІ. Ми приймаємо людей інших віросповідань. Ми ніколи не могли б заборонити в’їзд ієрарху, не кажучи вже про Архиєпископа Америки. Ми просто висловили стурбованість рішенням, яке він прийняв, але в жодному разі не просили Вселенського Патріарха сказати йому не приїжджати». Про це voria.gr наголосили джерела з гори Афон, оцінивши, що відповідна інформація «надходить з іншого боку Атлантики», тобто зі США.

    Абсурд досяг комічних вершин, і я впевнений, що Мольєр написав би для нашого випадку театральну п’єсу «Уявна персона нон грата». На жаль, проблема дуже серйозна і потребує вирішення.

    На жаль, це не поодинокий випадок. Це частина систематичної спроби звести наклеп на Архієпископа Америки, повторюючи минулий досвід. Соціальні медіа посилюють цю брехню, створюючи ілюзію розколу всередині грецької громади в США. Це нагадує підпалювача, який кричить «пожежа» після підпалу.

    Однак я не в змозі знати точні причини та мотиви тих, хто обмовляє архієпископа Сполучених Штатів.

    Очевидно, Архієпископ, намагаючись вирішити проблеми Архиєпархії, завдав шкоди інтересам деяких людей, вигнав деяких людей із зони комфорту, позбавивши привілеїв, створив ворогів.

    У той же час, однак, велика кількість віруючих вважає його новим, багатообіцяючим лідером, з баченням і бажанням працювати, який бореться за майбутнє Церкви та еллінізму Америки. Майбутнє, яке поєднає важливу історію Патріархату з сучасним суспільством і грецьку спадщину з сьогоднішньою американською реальністю.

    Значна мовчазна більшість любить і підтримує архієпископа Елпідофора та його роботу. Я це бачу, я це чую, я це відчуваю. Однак як довго ця мовчазна більшість може залишатися пасивною? Над цим питанням варто поміркувати, оскільки ми стаємо свідками впливу цих оманливих наративів і потреби у більш тонкому розумінні правди.

    Нагадаємо, раніше у ЗМІ пояснили, чи справді монахи Афону занепокоїлись через візит до них архієпископа Елпідофора.

    Найсвіжіше

    Популярне