Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    Жителя Київщини, який осквернив ханукію на Майдані, судитимуть за розпалювання міжрелігійної ворожнечі

    35-річному жителю Київщини, який осквернив ханукію у центрі Києва, повідомили про підозру. Хулігана можуть покарати штрафом або ув’язненням.

    Про це інформує Київська міська прокуратура.

    Чоловіка затримали у грудні минулого року після публікації відео з ним у соцмережах. Житель Київщини зняв на камеру, як він чинить наругу над єврейським монументом, встановленим до юдейського свята Хануки. При цьому молодик супроводжував свої дії образами на адресу євреїв.

    Як зазначили у прокуратурі, лінгвістична експертиза підтвердила, що висловлювання фігуранта були спрямовані на розпалювання національної і релігійної ворожнечі та ненависті.

    Чоловікові оголосили підозру за ч. 1 ст. 161 КК України. Покарання за цією статтею передбачає штраф від 3400 до 8500 грн або позбавлення волі терміном до трьох років.

    Ханука — це юдейське восьмиденне зимове свято. Його відзначають євреї всього світу. Подію ще називають “Святом восьми свічок” або “Святом вогнів”, а головним символом свята є світильник — ханукія чи ханукальна менора. Свято символізує перемогу добра над злом.

    Дата визначається за місячним єврейським календарем і змінюється з року в рік. У 2023 році Хануку святкували з вечора 7 грудня до вечора 15 грудня.

    У Києві до свята Хануки традиційно встановлюють ханукальну менору на Майдані Незалежності. Монумент вважається найбільшим в Європі.

    Найсвіжіше

    Популярне