Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Як віряни святкували Водохреще у Свято-Успенському соборі Полтави

    У Свято-Успенському соборі ПЦУ, що у Полтаві, Водохреще відзначають за новоюліанським календарем — 6 січня. До храму близько 09:00 почали сходитись містяни, аби освятити чи набрати вже освячену воду.

    Про це з місця події повідомило Суспільне.

    Віряни чекали біля собору на освячення води, яке проводили вже після богослужіння.

    “Брала водичку свою, і трошки мені добавили ще освяченої. Буду пробувати, яка вона. Вже відзначаю свята за новим календарем, і Різдво, і Водохреще. Зараз йтиму на богослужіння”, — розповіла Суспільному вірянка Зінаїда Сіряк.

    Полтавка Марія Абрагамець також відзначає Богоявлення за новоюліанським календарем.

    “Вся Європа так святкує. Кажуть люди, я не застала, що раніше так і святкували. А потім стали знищувати це все. Три літри води набрала. Цілий рік зберігаю, і вона нормальна. Щодня п’ю по столовій ложці. Кажуть, що хвороби зцілює. Віримо ми, наші батьки вірили”, — розповіла жінка.

    Як розповів митрополит Полтавський і Кременчуцький Федір, якщо освячену воду набрати у чистий посуд і зберігати в темному місці, то вона залишатиметься свіжою впродовж року. Нею окроплюють оселі, п’ють натщесерце під час хвороб.

    “Це видимий знак присутності в житті віруючих людей Божої сили і дії, яка допомагає людині боротися із гріхом і єднатися з Богом”, — розповів він.

    За словами митрополита, переважно в усіх релігійних громадах ПЦУ на Полтавщині відзначають Водохреще 6 січня.

    Освятити воду біля Свято-Успенського собору можна до 17:00.

    Найсвіжіше

    Популярне