Неділя, 12 Травня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріархат завершує формування церковної структури у Литві

    Вселенський патріархат на цьому тижні завершить створення православної церковної структури у Литві – екзархату, повідомив в середу один з його священнослужителів.

    Структура буде створена в Литві за соборним правом після приїзду глави екзархату, естонського священика Юстінуса Ківілоо (Justinusui Kivilui), повідомив священик Гінтарас Сунгайла, передає www.lrt.lt

    “З його приїздом завершиться формування церковної структури у Литві”, – сказав Г. Сунгайла в інтерв’ю BNS.

    “Після того, як канонічна сторона питання буде вирішена, ми збираємося зареєструватися як релігійна громада відповідно до світського законодавства”, – додав він.

    Пан Ківілоо прибуде до Литви у п’ятницю і проведе службу в суботу.

    Вселенський патріарх Варфоломій I, який відвідав країну в березні минулого року, оголосив про намір заснувати у Литві церковну структуру.

    Рішення про створення такої структури було прийнято після того, як патріарх Варфоломій відновив п’ятьох священиків, які покинули Віленсько-Литовську єпархію Російської Православної Церкви (РПЦ) і були позбавлені сану минулого року митрополитом РПЦ Інокентієм.

    Віленсько-Литовська єпархія РПЦ звинуватила священиків у канонічних порушеннях, але Константинополь постановив, що священики були відсторонені не за порушення церковних правил, а за їхню позицію щодо російського вторгнення в Україну.

    Екзархат, який перебуває в процесі створення, включає десять священнослужителів і десять громад у різних містах Литви. Православні в Литві вважаються однією з дев’яти традиційних релігійних спільнот.

    Найсвіжіше

    Популярне