П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ в Литві не визнала рішення Константинополя, щодо відновлення в сані священників, які виступали проти війни

    17 лютого Литовська Православна архієпископія Московського патріархату не визнала рішення Вселенського патріархату, який відновив у «колишніх церковних ступенях» священників, що виступали проти вторгення рф в Україну і були позбавлені сану своєю церквою.

    Про це повідомляє сайт Литовської Церкви.

    У комюніке, опублікованій на сайті, сказано, що Литовська Церква не визнає рішення Вселенського патріархату, оскільки «виверження зі священного сану є не дисциплінарним, а містичним актом», а він, своєю чергою, «остаточний і безповоротний».

    «Згідно з церковними канонами, вивергнуті зі священного сану клірики не підлягають відновленню та висвяченню. Таким чином, колишні священики Володимир Селявко, Віталій Моцкус, Віталій Даупарас, Гінтарас Сунгайла та Георгій Ананьєв є мирянами і залишаться такими навіть у тому випадку, якщо вони сміються вдягнутися в церковні шати та “священнодіяти”. У позбавленого сану священика Таїнства відбуватися не можуть», – наголосили у Литовській Архієпископії Московського патріархату.

    У Церкві Литви висловили сумніви, що патріарх Варфоломій отримав об’єктивну інформацію про заборонених кліриків і додали, що антивоєнна позиція кліриків нібито «ніяк не позначилася на прийнятому рішенні».

    Крім цього Литовська архієпископія Моспатріархату запевнила, що «ставлення до війни в Україні колишніх священиків нічим не відрізняється від позиції Литовської Православної Церкви».

    В Архієпископії стверджують, що «колишні клірики були викинуті зі священного сану за скоєння низки тяжких церковних злочинів», які порушують цілу низку канонів Православної Церкви.

    «Литовська Православна Церква щодня підносить молитви про припинення війни в Україні, а також за країну нашу Литовську, її народ, владу та військо», – сказано наприкінці комюніке архієпископії.

    Як повідомляв Духовний Фронт України, Вселенський патріарх схвалив апеляцію священників з Литви, покараних РПЦ.

    «Після ретельного вивчення відповідних обставин було встановлено, з одного боку, що ці справи були завершені перед церковною владою, яка наклала ці покарання, а з іншого боку, що причини, з яких були накладені покарання, зовсім не випливають з церковних критеріїв, але від виправданого спротиву цих священнослужителів війні в Україні. Тому, безповоротно вирішуючи ці апеляційні клопотання, Його Всесвятість рекомендував Священному Синоду зняти накладене звільнення від священства і відновити їх у попередньому церковному сані священства, про що було прийнято одноголосне рішення», – говориться в документі.

    Найсвіжіше

    Популярне