Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Богослов закликає українців уникати ейфорії та депресії і реалістично оцінювати ситуацію на фронті

    Богослов, професор, архімандрит Кирило Говорун в інтерв’ю Духовному Фронту України закликав українців уникати ейфорії або депресії і адекватно оцінювати ситуацію на фронті.

    За його словами, як ейфорія на початку війни, так і пізніша депресія були реакціями на травму і шок, а не об’єктивною оцінкою подій.

    “Я бачу дві реакції дві реакції на травму і обидві реакції є травматичними. Перша реакція – це реакція ейфорії. Те що ми відчували на початку цього 2023 року, особливо коли ми отримували меседжі з офіційних каналів про те що все буде добре, ось-ось буде контрнаступ, ось ми повернемо Крим. Це підсилювало оцю ейфорію яка справді панувала, було сподівання, що ось-ось все закінчиться. Я пам’ятаю червень місяць, коли відбувся заколот Пригожина і не в одного в мене з’являлося з’являлася думка невже це вже все. Кінець тому жаху який відбувався. Але насправді ця ейфорія, позитивні меседжі які ми отримували там через телемарафон, через офіційні джерела, ті меседжі були не причиною, а радше приводом для нашої ейфорії. Ейфорія – це була реакція на шок. Тобто як в організмі от викид адреналіну відбувається в тілі на поранення якесь, на якесь втручання в тіло, для того, щоб цей біль притупити, а навіть перетворити його на щось приємне. Так ця ейфорія була реакцію на біль на цей шок і зараз депресія це теж реакція на шок. Це реакція на травму. Це не є реакція на новини. Якщо ми подивимося насправді об’єктивно на стан речей на фронті, не так все погано, як багато хто зараз собі уявляє”, – сказав він в інтерв’ю.

    Богослов підкреслив важливість адекватної оцінки ситуації.

    “Щоб це була не ейфорична оцінка, ані депресивна оцінка. Важливо щоб вона була реалістичною. Мені здається що в цій війні дуже важливим є те, як ми оцінюємо самих себе і як ми оцінюємо ворога, як ми оцінюємо ту сторону. Росія коли починала свій напад на Україну, звичайно там спочатку була подібна ейфорія. Там було це побєдобесіє так зване, яке підживлювало багатьох, яким яке багатьом давало впевненість що ось-ось швиденько три дні і ми захопимо Київ. Вони звичайно нас недооцінювали і за це поплатилися дуже жорстоко”, – сказав священнослужитель. 

    За його словами, в якийсь момент ми почали ставитися до нашого ворога, до росіян легковажно. Ми почали переоцінювати себе і не знецінювати ворога.

    “І мені здається, на мою суб’єктивну думку, переможе той, хто зможе адекватно оцінювати самого себе і ворога. Принаймні не знецінювати свого ворога, ставитися дуже серйозно до супротивника, розуміти що в нього дуже серйозні ресурси, дуже серйозні можливості, для того, щоб нам нашкодити і просто в тріумфалізм впадати було б дуже небезпечно”, – підсумував архімандрит Кирило.

    Він наголосив на необхідності розуміти сильні сторони ворога і не знецінювати його, щоб уникнути помилок. Говорун порадив українцям ставитись до подій на фронті реалістично, не піддаючись емоціям, оскільки саме адекватна оцінка ситуації є ключем до перемоги.

    Нагадаємо, раніше отець Кирило Говорун розповів, що відбулась рутинізація війни.

    Найсвіжіше

    Популярне