Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    “Після похорону чоловіка не могла говорити”: рідні про бійців, чиї імена вписані у храмі-пантеоні на Тернопільщині

    У Всеукраїнському храмі-пантеоні в Лішні Кременецької громади на Тернопільщині на кожній плиті викарбували по 28 імен загиблих бійців.

    Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній очолив богослужіння, під час якого освятили плити з іменами, престол та храм-пантеон. Родичі загиблих бійців розповіли Суспільному свої історії.

    На богослужіння з Рівненщини приїхав Петро Мосницький. Його 33-річний внук загинув у березні цього року після поранення.

    Петро Мосницький, дідусь загиблого військовослужбовця

    “Ми його виховували з чотирьох місяців. Він круглий сирота. Під Бахмутом і Горлівкою був. Біля Горлівського терикона його сильно поранило і він помер в госпіталі у Львові. Добре, що тут організували все гарно. Я поспілкувався з людьми, які теж відчувають таке горе”.


    Оксана Назарчук у червні 2023 року поховала чоловіка. Він загинув під час виконання бойового завдання в грудні 2022. Військового вважали зниклим безвісти пів року, розповіла жінка.


    “Про Лішню, пантеон знаю давно. Ми з друзями виготовляли плити загиблих хлопців з Рівненської області з 2014 року. Тут інакше дихається. Тут зовсім інакше дивишся на речі, трошки заспокоюєшся, бо розумієш, що тут є душі хлопців. Вони нас підтримують. Відразу після поховання Льоші я не могла навіть розмовляти. Мені було дуже важко. Мене сестра з моїм другом привезли сюди. Храм був закритий, але я ходила просто серед цих дерев. Саме місце дало мені сили, бо вже, коли їхала додому, могла говорити. Плакала, але говорила”.

    Найсвіжіше

    Популярне