Четвер, 16 Травня, 2024
Бiльше

    Патріарх Румунії: Різдво – це свято смиренної та милосердної Божої любові

    «Це свято є торжеством смиренної і милосердної Божої любові, виявленої в Його предвічному Сині, який з любові до людства та його спасіння став саме тим, чим Він полюбив, – Людиною», – сказав Патріарх Даниїл під час Божественної Літургії, відслуженої в Патріаршому соборі на свято Різдва Господнього.

    Патріарх пояснив, що зішестя вічного Сина Божого з вічності у час і з неба на землю «з’єднує небо з землею і Бога з людьми».

    “Про Месію було пророковано багато століть тому, щоб підготувати людей; це було активне очікування з молитвою, постом і надією».

    «Тим, хто хотів побачити Месію на власні очі, часто доводилося страждати в історії; їх приймали вороже, вони блукали в горах, у пустелях, у норах землі (Євреям 11:38). Вони чекали в стражданнях і надії; у стражданнях, тому що вони часто страждали, коли намагалися виправити життя людей, але також у надії через те, що Бог обіцяв», – пояснив Патріарх Румунії 25 грудня.

    Православна віра – це те золото, яке ми приносимо Дитятку Ісусу

    «Ці три дари мають, перш за все, духовне значення: золото означає чисту праву віру – Православну віру, без помилок, змішання і змішання. Правильна віра або Православна Віра є золотом, яке ми приносимо Христу, коли сповідуємо Символ Віри і коли сповідуємо віру Святих Апостолів, Пророків і всіх святих в історії Церкви».

    «Ладан означає гарячу молитву. Якщо ладан не помістити на розжарене вугілля, він не видає запаху. Тому це символізує гарячу молитву, коли людина молиться з гарячою вірою, від усього серця».

    «Миро означає чисте життя і добрі справи, бо тільки добрі справи входять у Царство Боже. Ми не беремо нічого з того, що зібрано навколо нас, у вічне життя. Лише світло добрих справ закарбовується в душі людини. Людина візьме це світло в Царство Небесне».

    Бог не тільки всемогутній, але й всепокірливий

    Бог, наголосив Патріарх, «не прийшов у світ 30-річним, щоб бути розп’ятим за нас. Він прийшов як немовля, Богонемовля. Це диво Різдва. Наші колядки вловили, як і Святі Отці Церкви, цей великий контраст між всемогутністю Бога і смиренням Дитини, яка народилася в печері, а потім була покладена в ясла. Ми також бачимо, що Дитя Ісус, як будь-яке немовля, як будь-яке маленьке немовля, загорнуте в бавовняну пелюшку, абсолютно безпорадне».

    «Бог хотів показати, що Він не тільки всемогутній, але й всескромний. Його смирення видно з того, що він був Дитиною. Дитина сама нічого не може зробити; він гине, якщо його не любити і не допомагати. Йому потрібна любов батьків, щоб одягати, годувати і носити. Отже, Всевишній абсолютно безсилий у Дитятку Ісусі, але якби Він не був немовлям, Дитятко Ісус не могло б потім говорити про Божу батьківську любов до світу, бо дитина пізнає, що таке батьківська любов, у дитинстві. Хто не був дитиною, той не повноцінна людина, тому що не навчився батьківської любові у своїх батьків».

    «Через народження Діви Христос освячує людське в ній. Земля освячена народженням Немовляти в печері. Через сон Немовляти в яслах освячується рослинне і тваринне царства. Через Його Хрещення у водах Йордану освячується природа води, а через розп’яття на Хресті освячується повітря і дерево, як вказують богослужбові книги».

    Найсвіжіше

    Популярне