Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Верховний Суд повернув УПЦ (МП) храм в Кам’янці-Подільському

    Верховний Суд України скасував рішення суду попередньої інстанції про виселення УПЦ (в єдності з МП) з Миколаївського храму у Кам’янці-Подільському Хмельницької області.

    Про це повідомили в УПЦ (МП) з посиланням на відповідну ухвалу суду. Саме рішення наразі ще не оприлюднене у відкритому судовому реєстрі.

    Згідно з документом, Верховний Суд скасував передачу храму Національному історико-архітектурному заповіднику Кам’янець та дозволив УПЦ (МП) не виселятися звідти.

    УПЦ МП мала договір на безстрокову оренду Миколаївського храму, що належить заповіднику Кам’янець, з 1990 року. Та у лютому 2023 року директор заповідника розірвав договір через рішення РНБО про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з Росією.

    Також директор посилався на рішення міськради Кам’янець-Подільського про припинення права користування земельними ділянками для громад УПЦ (МП).

    В УПЦ (МП) таке рішення вважають незаконним. Настоятель храму відмовився покидати церкву, тож керівництво заповідника подало позов у суд про примусове виселення.

    У червні цього року Господарський суд Хмельницької області ухвалив рішення на користь заповідника і зобов’язав УПЦ (МП) звільнити будівлю Миколаївської церкви. У жовтні апеляційний суд також став на бік заповідника. Та тепер Верховний Суд вирішив скасувати попередні рішення і підтримав позицію УПЦ, що перебуває в єдності з Моспатріархатом.

    Фото: УПЦ МП

    Найсвіжіше

    Популярне