Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    У храмі на Донеччині парафіяни вперше відзначили Різдво за новим календарем — 25 грудня

    25 грудня в Україні відзначають Різдво Христове. Святкові богослужіння відбулись й на Донеччині.

    Як пройшла служба та що думають віряни про свято за новим календарем — репортаж Суспільного.

    Цього року Україна вперше відзначає Різдво 25 грудня за новоюліанським календарем. На святкову службу в одному з храмів ПЦУ на Донеччині від самого ранку зібрались віряни.

    Любов вже два роки — парафіянка цього храму. Жінка розповідає, що вони з родиною вже почали святкувати за новим календарем та зберегли святкові різдвяні традиції.

    “Це — українська церква, ПЦУ, й все йде по новому. Дуже тут мені сподобалось, тому що ми живемо на українській землі й розмовляти треба своєю рідною українською мовою. У неділю був святвечір, колядки вчора були й сьогодні будуть колядки й дітки будуть колядувати, а як же”, — зазначила парафіянка Любов.

    Юрій також прийшов на святкову службу. Він волонтер з іншого регіону і зустрічає Різдво не вдома.

    “В деяких записах у книгах написано, що Різдво сьогодні і я думаю, що я згоден з отцем Костянтином й вважаю, що сьогодні можна відзначати згідно з записом зі старовинних книжок”, — розповів Юрій.

    Із 1 вересня цього року Православна церква України відзначає релігійні свята за новим календарем, нагадує отець Костянтин, обласний благочинний Донецької єпархії ПЦУ:

    “Цієї події очікували всі парафіяни нашої церкви. Цього року перший раз наша Помісна Українська православна Церква святкує свято Різдва Христового, а також всі інші свята церковного календаря за Новоюліанським календарем, за новим стилем”.

    Отець Костянтин додає: російська церква має вплив, проте його парафіяни радіють єдності.

    “На наших людей є великий вплив російської церкви, російської пропаганди. Культурою це не можна назвати, релігією також це важко назвати, бо та церква яка благословляє вбивати мирних людей на нашій українській землі, вона не може називатись церквою”, — поділився отець Костянтин.

    Він додає: 6 січня Православна церква України буде святкувати Хрещення Господнє, а 7 січня — Собор Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна.

    Найсвіжіше

    Популярне