Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    “Молимося, щоб Бог був поруч з нашими воїнами”. На Кіровоградщині 140 громад ПЦУ провели різдвяну службу

    На Кіровоградщині 140 релігійних громад Православної церкви України провели різдвяне богослужіння за новоюліанським календарем — 25 грудня.

    За старим календарем Різдво відзначатимуть дві громади у Світловодську й у Світловодській громаді, розповів архієпископ Кропивницький та Голованівський Марк.

    За його словами, Православна церква України дала право ухвалювати рішення щодо календарної реформи кожній окремій громаді.

    “Ці громади до нас недавно доєднались із російської церкви, і вони скористались можливістю, яку надає наша церква, обслуговуватися тим календарем, який хоче громада. Хто має аргументи лишитися на старому календарі, ми їх шануємо. Але закликаємо тих, хто ще вагається, добре дослідити це питання. Це питання не богословське, це питання, не в якій даті святкувати Різдво Христове, бо воно є визначене 25 грудня. Стоїть питання, який саме календар ми вважаємо точнішим. Якщо ми довіряємо науці, значить, ми живемо за сучасним астрономічним календарем. І сьогодні в нас 25 грудня. Значить, ми святкуємо Різдво”.

    За словами архієпископа Марка, святкувати Різдво треба у родинному колі без гучних бенкетів.

    У кропивницькому храмі Успіння Пресвятої Богородиці вперше провели різдвяне богослужіння у складі ПЦУ та за новоюліанським календарем. Храм передали Православній церкві України у травні цього року рішенням сесії міської ради.

    “Сьогодні ми святкуємо, радіємо, а головне молимося, щоб Бог був поруч із нашими воїнами”, — лунало під час служби.

    Після богослужіння у храмі колядували й роздали дітям подарунки.

    Парафіянин Ростислав Бринза вперше цього року святкував Різдво за новим календарем.

    “Вся Україна перейшла, і ми також підтримуємо новий календар. Перемоги, якнайшвидшої перемоги, і хай наші хлопці тримаються. Ми з ними разом. Слава Україні”.

    “У моєму домі оці російські військові живуть, і не тільки в моєму. Повертатись туди й брати російське громадянство я не збираюсь. Я — українка і бажаю всім — любіть свою Україну безмежно. Слава Україні нашій. Бажаю всім мирного неба, щоб скоріше закінчилась ця війна”.

    Олена Атласюк говорить, її родина з минулого року святкує Різдво за новоюліанським календарем. Торік до церкви не ходили й родиною залишилися вдома.

    “А коли вже цей рік сюди прийшла Православна церква України, ми прийшли сюди святкувати Різдво. Ми теж раніше ходили в цю церкву, але коли почалась війна повномасштабна, ми вирішили підтримувати Україну і церкву нашого патріархату, а не московського”.

    Найсвіжіше

    Популярне