Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    У Надвірній офіційно припинили діяльність релігійної громади УПЦ (МП)

    У Надвірній на Івано-Франківщині офіційно припинили діяльність релігійної громади Святого Великомученика Георгія Побідоносця УПЦ (що в єдності з Московським Патріархатом).

    Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Надвірнянської громади Зіновій Андрійович, інформує Суспільне.

    “Ми доклали максимум зусиль, щоб Надвірнянська громада однією з перших в області позбулася московських попів в чорних рясах. Неприпустимо, щоб під час війни в державі функціонувала церква, яка благословляє російських солдатів на вбивства українців”, — написав Андрійович.

    13 жовтня 2023 року жителі Надвірної проголосували за припинення діяльності релігійної громади Святого Великомученика Георгія Побідоносця УПЦ МП. Таке рішення підтримали 49 надвірнянців під час громадських слухань.

    Після голосування протокол зібрання передали в обласне управління юстиції та обласну військову адміністрацію, де мала розпочатися ліквідація юридичної особи.

    Станом на 24 лютого 2022 року на території Івано-Франківщини діяли 15 церков та два монастирі УПЦ Московського Патріархату. Також священики УПЦ МП відправляли богослужіння у трьох приватних будинках. Через рік повномасштабної війни богослужіння припинилися.

    До 24 лютого 2022 року в Івано-Франківському районі три церкви належали до УПЦ Московського Патріархату.

    Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у Свято-Михайлівському храмі у Конюшках богослужіння не проводяться. Припинили правити служби Божі й у храмі на честь ікони Спаса Нерукотворного у селі Кричка.

    У квітні 2022 року релігійна спільнота УПЦ Московського Патріархату, храм якої розташований на вулиці Довженка в Івано-Франківську, висловила бажання перейти до ПЦУ. 17 травня рішення про перехід церкви Різдва Христового на Довженка до ПЦУ підписала голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

    27 листопада 2022 року слідчі СБУ разом з поліцейськими та нацгвардійцями провели перевірку на території єпархіального управління та в храмі Різдва Христового УПЦ МП. У церкві знайшли проросійську та антиукраїнську агітаційну літературу, у якій заперечується існування українського народу, мови та право України на державність.

    28 березня 2023 року у церкві Різдва Христового на вулиці Довженка, яка належала УПЦ Московського Патріархату, священики ПЦУ провели перше Богослужіння.

    Найсвіжіше

    Популярне