Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Богослов Кураєв внесений у список “іноагентів” росії

    Богослова і колишнього протодиякона РПЦ Андрея Кураєва внесли до списку “іноагентів” рф. У листопаді він виїхав із країни до Праги.

    Про це Кураєв написав на своїй сторінці у Телеграмі.

    Кремль звинувачує екс-диякона в поширенні недостовірної інформації про ухвалювані органами публічної влади росії рішення і політику, яку вони проводять. Також йому висунули звинувачення у тому, що він виступав проти так званої “СВО” – війни рф проти України.

    “Брав участь у створенні та поширенні для необмеженого кола осіб повідомлень і матеріалів іноземних агентів. Брав участь як респондент на інформаційних майданчиках, що надаються іноземними структурами, проживає за межами Російської Федерації”, – йдеться в повідомленні мінюсту країни-окупанта.

    “Тобто причина заслання – давав інтерв’ю не тим журналістам. Це нове в історії російського права. При цьому найголовнішу причину все ж таки не вказано. Я справді перебуваю під впливом іноземної книги. Вона називається Євангеліє”, – прокоментував Кураєв.

    Він також звинуватив у брехні Моспатріархію, адже ще кілька днів тому вона заперечувала, що просила Мін’юст присвоїти статус іноагента.

    Диякон Андрей Кураєв, коментуючи РБК рішення Мін’юсту внести його до списку іноагентів, назвав його дивним, оскільки у нього в блозі не було «ні перепостів іноагентів, ні якихось висловлювань на суто політичні теми і тим більше про воєнні дії».

    «Навіть інтерв’ю, які в мене брали різні мас-медіа, я останнім часом дуже рідко поміщаю у своєму ж блозі. Тобто, виходить, із формулювання Мін’юсту випливає, що моя вина в тому, що я респондент, що відповідав на запитання, які мені адресували. Ось це дивовижна річ», – сказав Кураєв.

    Він також зазначив, що неясно, як заперечувати рішення відомства, оскільки воно дуже суб’єктивне. «Наскільки я пам’ятаю, іноагентом можна просто бути, якщо ти просто, на думку Мін’юсту чи суду, перебуваєш під впливом когось іноземного», — зазначив диякон.

    За словами Кураєва, він перебуває під впливом іноземної книги – Євангелія. «Природно, що європейська культура дуже впливає на мене і я вважаю себе її частиною. Ось від кого я мушу зректися? Від Шекспіра, Данте? Від кого? Від письменників XX століття, від Ремарка?», – підсумував новоспечений іноагент рф.

    Найсвіжіше

    Популярне