Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Половина українців-християн підтримує календарну реформу

    Половина з тих українців, які вважають себе християнами – 50 відсотків – позитивно ставляться до рішень Православної церкви України ( ПЦУ ) та Української греко-католицької церкви ( УГКЦ ) перейти на новоюліанський календар . 

    Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова за підтримки представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.

     Результати опитування було оприлюднено у четвер, 21 грудня.

    Натомість негативно до переходу на новоюліанський календар поставити 15 відсотків опитаних респондентів-християн. Ще 14 відсотків відповіли, що їм байдуже, дев’ять відсотків сказали, що не розуміють, що це означає, а ще 11 відсотків – вагалися з відповіддю.

    Позитивніше до переходу на новий церковний календар ставляться на захід України – тут це рішення підтримує 75 відсотків респондентів, які вважають себе християнами. У центральному регіоні ця частка становить 45 відсотків, на півдні – 40 відсотків, на сході – 28 відсотків.

    Суттєво різниться також підтримка переходу на новий календар серед вірян різних конфесій. Так, позитивно ставитися до цього рішення 82 відсотки вірян УГКЦ, 62 відсотки вірян ПЦУ, 24 відсотки “просто православних” (тобто тих, хто вважає себе православним, але не є вірянином жодної з православних церков), 21 відсоток “просто християн” (тих , хто вважає себе християнином, але не відносити себе до якоїсь з християнських конфесій) і 20,5 відсотка вірян УПЦ (МП).

    Водночас серед тих, хто відносить себе до християн, 35 відсотків відповіли, що вони відзначають християнські свята за новоюліанським календарем, 28 відсотків – за юліанським (за “старим стилем”), 27 відсотків – що по-різному, залежно від ґрунту. Ще три відсотки відповіли, що не відзначають християнські свята, а сім відсотків – вагалися з відповіддю.

    Найсвіжіше

    Популярне