П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Дані соцопитування: популярність ПЦУ продовжує зростати, а УПЦ (МП) – падати

    Останнє соціологічне дослідження в Україні показало наростаючу підтримку Православної Церкви України (ПЦУ) серед православних вірян країни. За даними результатів опитування, оприлюдненими цього тижня Київським міжнародним інститутом соціології, 42% українців тепер ідентифікують себе з ПЦУ.  Це відображає поступове зростання прихильності до церкви.

    У 2021 р. частка тих, хто відніс себе до вірних ПЦУ, зросла до 24%, у 2022 р. — до 36%, у 2023 р. — до 42% серед усіх опитаних, йдеться в опублікованому центром Разумкова документі.

    Дослідження показало, що популярність ПЦУ збільшилася у всіх регіонах України. Найвищий відсоток прихильників церкви – 52% – тепер у Центральній Україні. Підтримка також залишається сильною в інших осередках, таких як Західна Україна (36,5%) та Південна Україна (40%). Навіть на Сході України, традиційно районі з більшим російським культурним впливом, 31% православних вірян тепер ідентифікують себе з ПЦУ.

    Навпаки, кількість прихильників Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) різко скоротилася після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Лише 6% опитаних православних у всій країні заявили, що належать до УПЦ МП, порівняно з 13% у 2021 році. Зв’язки УПЦ МП з Російською православною церквою і Москвою викликали суперечки в Україні протягом багатьох років. Останні результати опитування свідчать, що багато колишніх прихильників УПЦ МП тепер відмовилися від неї через війну рф.

    Вірні УПЦ (МП) у Західному і Центральному регіонах становлять 4% усіх опитаних, у Східному — 8%, у Південному — 11%.

    Дані демонструють, що ПЦУ успішно консолідувалася як провідна Православна Церква в Україні. Її популярність постійно зростала навіть до вторгнення, оскільки церква працювала над єднанням православних громад і є незалежною православною Церквою від Москви. Вторгнення, ймовірно, прискорило тенденцію української православної ідентичності, яка відокремилася від російського духовного впливу. З 42% православних вірян у своїх лавах, ПЦУ, схоже, буде формувати майбутнє православ’я в Україні протягом багатьох років.

    Протягом останніх років істотно зменшилася частка тих, хто відносить себе до «просто православних» — від 27% у 2020 р. до 22% у 2021 р, 19% у 2022 р. і 13% у 2023 р. Найменше «просто православних» у Західному регіоні (4%), в інших регіонах — 15-16%.

    Найсвіжіше

    Популярне