Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Усі парафії ПЦУ на Рівненщині святкуватимуть Різдво 25 грудня

    У 2023 році усі парафії Православної Церкви України на Рівненщині відзначатимуть Різдво за новоюліанським календарем — 25 грудня. Стосується це й тих, хто приєднався до ПЦУ нещодавно.

    Про це Суспільному розповіли у Рівненсько-Острозькій та Рівненсько-Волинській єпархіях ПЦУ.

    За словами секретаря Рівненсько-Острозької єпархії, протоієрея Сергія Лучаніна, у них є близько 420 парафій. 75 із них приєднались після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, змінивши канонічну підлеглість від УПЦ МП.

    “Згідно з рішенням Помісного Собору Православної Церкви України, всі парафії Рівненської єпархії будуть 25 грудня відзначати свято Різдва Христового. Ніхто не відмовлявся, хоча передбачався певний перехідний період на роздуми або на розгляд самих парафіян. Але на сьогодні таких парафій, що хотіли б залишити святкування старого стилю, немає”, — сказав протоієрей Сергій Лучанін.

    Як розповів Суспільному єпископ Рівненський і Сарненський ПЦУ Гавриїл Кризина, у їхній підлеглості в області є 30 парафій і всі вони також прийняли рішення відзначати Різдво Христове за новоюліанським календарем.

    За його даними, від часу отримання Томосу до них приєдналось сім парафій, у 2023 році — дві.

    За даними управління культури, з часу отримання томосу у 2019 році до ПЦУ на Рівненщині приєднались 103 парафії. Впродовж 2013 року це були 14 релігійних громад.

    Із 1 вересня 2023 року ПЦУ перейшла на новоюліанський календар. Раніше за таке рішення проголосували більшість делегатів під час Помісного Собору, що відбувся 27 липня в Софії Київській.

    Найсвіжіше

    Популярне