Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Санкції проти “Спаса” і “Царьграда”: ЄС визнав пропагандистську діяльність телеканалів РПЦ

    До 12-го пакету санкцій ЄС потрапили телеканали “Спас” і “Царьград”.

    Їх внесли до списку обмежень за поширення прокремлівської пропаганди, виправдання російської агресивної війни в Україні та отримання коштів від уряду РФ.

    У формулюванні про “Царьград” , звертає увагу телеграм-канал “Православие и зомби”, ще написано, що він займається “пропагандою націоналістичних поглядів про передбачуваний російський характер незаконно окупованих територій України і виправданням незаконного вивозу українських дітей у Росію та їх подальшого усиновлення”…

    З “Царьградом” усе більш-менш зрозуміло, він належить Костянтину Малофєєву, який давно під санкціями.  А ось “Спас” – офіційний телеканал Московської патріархії, яким вона володіє на 100%.

    Тобто, це перша констатація на такому рівні, що РПЦ відповідальна за поширення пропаганди.

    Патріарх Кіріл під санкціями у Великій Британії, Канаді, Чехії, йому заборонено в’їзд до Литви. Але на рівні ЄС включення предстоятеля РПЦ до санкційних списків блокувала Угорщина.

    Тепер “Спас” і “Царьград” будуть забанені в Європі, в тих країнах, де їх ще можна було дивитися. Навряд чи у них є європейські контрагенти і рахунки, але якщо раптом, то вони будуть заморожені.

    Під персональні санкції потрапила ведуча “Спаса” і “Звєзды” Анна Шафран, і так всі дізналися, що її справжнє прізвище Палюх.

    Що передувало:

    18 грудня Рада Європейського Союзу оголосила про черговий, 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів щодо Росії через її агресивну війну проти України. 

    Під санкції Євросоюзу, зокрема, потрапили російські телеканали «Царьград», «Спас», ведуча медіахолдингу «Звезда» Ганна Шафран (Палюх) і товариство «Знание».  

    У «чорному списку» також опинилися російські пропагандисти й колаборанти, які працюють на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей і Криму, та компанії, що забезпечують там зв’язок (і, відповідно, трансляцію пропаганди) та їхні керівники. 

    Крім того, до санкційного переліку ввійшло декілька компаній, що працюють у сфері IT та інформаційної безпеки: «Інформзахист», «Інфотекс», «Бізон». Заборона на надання послуг поширюється також на програмне забезпечення для управління підприємствами та програмне забезпечення для промислового дизайну й виробництва. 

    «Ці заходи завдають додаткового удару по здатності Путіна вести війну, націлюючись на дорогі сектори російської економіки та ускладнюючи обхід санкцій ЄС.

    У цьому 12-му пакеті ми пропонуємо потужний набір нових списків та економічних заходів, які ще більше послаблять російську військову машину. Наше послання зрозуміле, як я вже заявляв, коли очолював неформальну Раду із закордонних справ у Києві: ми залишаємося непохитними у нашій прихильності до України і продовжуватимемо підтримувати її боротьбу за свободу та суверенітет», — прокоментував нові обмеження щодо РФ Верховний представник із закордонних справ та політики безпеки ЄС Жозеп Боррель.

    Найсвіжіше

    Популярне