Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Богослужіння в Успенському кафедральному соборі міста Гельсінкі (ФОТО)

    В суботу, 16 грудня 2023 р., на запрошення Високопреосвященного Лева, Архієпископа Гельсінського і всієї Фінляндії, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній та члени делегації Православної Церкви України молилися в Успенському кафедральному соборі під час Божественної літургії.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    В молитовній присутності Предстоятелів автокефальної Української й автономної Фінської Православних Церков, а також митрополита Оулуського Ілії (ПЦФ) та митрополита Білоцерківського Євстратія (ПЦУ) літургію у співслужінні духовенства Фінської та Української Церков, зокрема протоієрея Сергія Бережного та протодиякона Андрія Сидора, очолив настоятель кафедрального собору протопресвітер Марк Салмінен.

    Проповідь на тему євангельського читання притчі про гостей на трапезі виголосив Архієпископ Лев.

    За богослужінням молилася Посол України у Фінляндії пані Ольга Діброва. Молитви були піднесені фінською, українською, грецькою та церковнослов’янською мовами. За уставним чином звершувалося поминання Вселенського Патріарха Варфоломія і Архієпископа Фінляндії Лева, а також Предстоятеля Православної Церкви України Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

    Під час літургії всі присутні архієреї, зокрема Предстоятелі, приступили до причастя Святих Христових Таїн.

    Після богослужіння у своєму слові Високопреосвященний Архієпископ Лев тепло привітав Блаженнійшого Митрополита Епіфанія та делегацію ПЦУ, підкресливши близькість духовного досвіду, пережитого фінським народом, і зокрема православними, під час «Зимової війни» – нападу СРСР на незалежну Фінляндію, внаслідок якого 400 тисяч мешканців були вимушені полишити свої домівки на східних територіях, окупованих більшовиками.

    «Одним з символів тих подій стала ікона, яку надрукували в той час для православних християн, що змушені були полишити все, в тому числі домашні ікони. Ця проста паперова ікона була названа вірними «Христос-вигнанець». І в пам’ять про ті важкі часи в цьому році, коли ми відзначали 100-ліття проголошення автономії Православної Церкви Фінляндії у складі Вселенського Патріархату, ми відтворили цю ікону. Її зображення ми даруємо Вам, Ваше Блаженство, а також ювілейну панагію з цим образом» – заначив Архієпископ.

    Також на вшанування церковних заслуг та як вияв поваги до Православної Церкви України з нагоди братнього візиту Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній був нагороджений Орденом Святого Агнця Командора І ступеня із зіркою, митрополит Євстратій – Орденом Святого Агнця Командора ІІ ступеня, інші члени делегації – відзнаками Ордену.

    У подячному слові Блаженнійший Митрополит Епіфаній найперше привітав Архієпископа Лева з 22-ю річницею його інтронізації, яка припала на цей час. «Дякую Вам, Владико, всім вам, владико Ілія, отці, брати і сестри, за спільну молитву і підтримку. В перші ж дні агресії проти України я отримав Вашого листа, владико Лев, в якому Ви ясно і твердо засудили російський напад на нашу країну та висловили підтримку нашому спротиву.

    Ми цінуємо і пам’ятаємо це, ми вдячні за все, що зробила і продовжує робити Православна Церква Фінляндії і народ країни та держава для України, для українських біженців, які знайшли свій прихисток на час війни тут, на вашій гостинній землі» – заначив Предстоятель ПЦУ і продовжив: «Ми – єдина Христова Церква, і сьогодні ми ще раз засвідчили це спільною молитвою, єднанням у Причасті Тіла і Крові Христових. І попри всі спроби ззовні внести розділення у Православ’я ми впевнені – зруйнувати ту єдність, яку творить Сам Бог, людям не вдасться».

    На спогад про спільне богослужіння Блаженнійший владика подарував Архієпископу Леву панагію, а для кафедрального собору – пам’ятну єпитрахиль.

    Завершилися урочистості многоліттям, проголошеним Патріарху Варфоломію, Митрополиту Епіфанію та Архієпископу Леву і всім присутнім та всім православним християнам.

    Предстоятель ПЦУ також молитовно поклонився шанованому Козельщанському образу Божої Матері, який зберігається в соборі та прославлений численними чудесами. Цей образ – літографія з ікони, яка була прославлена на Полтавщині.

    Після завершення служби Митрополит Епіфаній поспілкувався з православними українцями, які потім всі разом піднесено заспівали Гімн України.

    Події візиту звершилися прийняттям, яке було дане на честь візиту Предстоятеля ПЦУ до Фінляндії.

    17 грудня 2023 р. делегація Православної України відбула з Гельсінкі. В аеропорту її проводжав настоятель кафедрального собору протопресвітер Марк Салмінен та богословський радник Предстоятеля ПЦФ Єлисей Хейккіля.

    Найсвіжіше

    Популярне