П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Папа Франциск розповів, де хоче бути похований

    Папа Франциск наразі не збирається йти у відставку, проте вже складає плани власного похорону, включно з бажанням бути похованим у знаменитій римській базиліці Санта-Марія-Маджоре.

    Про це понтифік зааявив у інтерв’ю іспаномовному новинному сайту N+, передає CREDO.

    Папа розповів про стан свого здоров’я на тлі скасування поїздки в Дубай на кліматичний саміт ООН і сказав, що почувається краще, але людям варто «трохи похвилюватися».

    «Мені потрібно, щоб ви всі молилися за моє здоров’я, — сказав Папа, зауваживши, що старість «не накладає макіяжу», але натомість приходить з багатьма дарами, наприклад, умінням дивитися на речі «з іншої точки зору».

    Він визнав, що йому довелося сповільнити темп свого життя і переосмислити свої міжнародні поїздки через проблеми з пересуванням, які часом приковували його до інвалідного візка, розуміючи, що це «межа».

    Водночас понтифік, якому 17 грудня виповниться 87 років, наполягає на тому, що старість робить людину зрілішою, і це «приємно», бо загалом почувається краще, незважаючи на рік, позначений перебуванням у лікарні та різними проблемами зі здоров’ям.

    «Іноді мені кажуть, що я необачний,бо хочу щось робити і рухатися, — сказав він. — Але я почуваюся досить добре».

    Відповідаючи на запитання, чи передумав він піти у відставку через проблеми зі здоров’ям, Папа відповів: «Мені це не спадало на думку, хоч і захоплюється «мужністю» свого попередника Бенедикта XVI, але просить Господа сказати «Досить!» тоді, коли Він сам захоче”.

    Папа підтвердив, що папство — це постійна робота, але також наголосив на необхідності бути готовим до свого кінця. Він розповів, що зустрівся з папським церемоніймейстером, італійським архиєпископом Дієго Равеллі, щоби спланувати власний похорон і змінити папський похоронний обряд, який, за його словами, «ми дещо спростили».

    «Це потрібно було зробити», — сказав він, додавши, що місце для його могили вже готове, і що він буде похований у римській базиліці Санта-Марія-Маджоре, його улюбленій із чотирьох папських базилік, де зберігається ікона Богородиці Salus Populi Romani, яку він відвідує на марійні свята, а також перед і після кожної своєї міжнародної поїздки”.

    У базиліці Санта-Марія-Маджоре спочивають останки п’яти Пап: Пія V, Сікста V, Климента XIII, Павла V і Климента IX.

    Найсвіжіше

    Популярне