Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Кат українського народу: у Києві нарешті демонтували пам’ятник Щорсу

    У центрі Києві 9 грудня комунальні служби демонтували пам’ятник радянському діячу Миколі Щорсу. Фахівці КП “Київблагоустрій” працювали над демонтажем 7-тонної конструкції протягом шести годин.

    Про це повідомляє КМДА.

    Роботи тривали із сьомої ранку. Щоб зняти скульптуру, довелося відрізати коню копита. Тепер пам’ятник поїде до Державного музею авіації ім. О. К. Антонова.

    Монумент військовому командиру більшовиків простояв у центрі столиці майже 70 років.

    Вага кінної статуї складає 8 тонн. Поки що її планують зберігати на території поруч із Музеєм авіації.

    Пам’ятник Миколі Щорсу було встановлено в Києві 30 квітня 1954 року на бульварі Тараса Шевченка неподалік метро «Університет». Приводом для встановлення стало відзначення 300-річчя Переяславської ради.

    Перед тим на місці пам’ятника Щорсу в 1872–1926 роках був пам’ятник будівничому залізниці в Києві Олексію Бобринському — зовсім поруч розташований центральний вокзал Києва.

    Перший президент України Леонід Кравчук неодноразово заявляв, що в студентському віці позував для цього пам’ятника в ролі Щорса.

    У Києві вже прибрали понад 60 пам’яток, пов’язаних з історією і культурою Росії та СРСР. Наразі в місті працюють над об’єктами, з яких уряд зняв охоронний статус.

    Найсвіжіше

    Популярне