Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Побудову Національного меморіального кладовища з Биківні перенесли до Гатного

    Верховна Рада під час засідання 8 грудня схвалила новий законопроект щодо розташування Національного військового меморіального кладовища. Його фактично дозволили перенести з Биківні до Гатного, що на Київщині.

    Про це повідомили народні депутати Ірина Геращенко та Ярослав Железняк, передає Громадське.

    Так, ухвалений законопроект передбачає, що місце розташування кладовища визначається Кабміном. Железняк каже, що «по факту, за інформацією від урядовців, це буде Гатне».

    Водночас Геращенко нагадала, що ще в травні Рада ухвалила рішення про створення Меморіального кладовища в Биківні. Цей закон нині ще не підписав президент Володимир Зеленський, але й не ветував. Уряд пізніше ухвалив постанову, у якій кладовище мали розташувати на території Гатненської громади Фастівського району на Київщині.

    Нагадаємо, що 2 листопада Київська міська рада зверталася до президента й уряду щодо влаштування Національного військового меморіалу. Міський голова Києва заявляв, що меморіал мають розташувати на території столиці, але це питання залишалося нерозвʼязаним.

    На цьому кладовищі ховатимуть українських героїв, які ціною власного життя боронили незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

    Раніше в Міністерстві культури пропонували розмістити кладовище на виїзді з Києва в Биківнянському лісі. Там уже створено Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили», де поховані жертви радянських репресій.

    Однак у заповіднику сказали, що на території Биківнянського лісу неможливо побудувати меморіальне кладовище в найкоротші терміни. Частина лісу, у якій заплановано розмістити меморіальне кладовище, не повністю досліджена, тож там можуть бути невиявлені поховання, пояснюють у заповіднику.

    Тож тепер меморіальне кладовище планують створити на території Гатненської громади. В уряді стверджували, що проектування кладовища мають завершити до 30 липня 2025 року.

    Найсвіжіше

    Популярне