Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Настоятель приватизував церкву та подарував своїй сестрі – скандал у Процеві

    Дедалі більше громад переходять до православної церкви України. Щоб завадити цьому, московський патріархат придумав цілу аферу, варту Остапа Бендера. У громад буквально крадуть храми. Їх переоформлюють на благодійні фонди, приватні компанії, та просто дарують родичам. Тож люди мусять молитися на вулиці, повідомляють Факти.

    – Усім селом, всією громадою, збирала покійна баба Мотя, в кожну хату заходила і збирала для будівництва церкви. Всі ми безвідмовно давали, йшли допомагали, будували, – кажуть місцеві.

    Та нині жителям села Проців, на Київщині, молитися доводиться просто неба, біля каплички.

    – Сонце, холод, ми тут стоїмо, а де нам стояти! – бідкаються люди.

    У це важко повірити, але храм у громади вкрав настоятель архімандрит Феогност московського патріархату – стверджують місцеві.

    Відректися від РПЦ і перейти в православну церкву України село намагалося ще 2019, коли ПЦУ отримала томос про автокефалію. Та священник був категорично проти.

    Після повномасштабного вторгнення Росії молитися в московській церкві більшість селян остаточно відмовилася.

    – Як можна ходити в ту церкву. Коли Кирило освячує танки, ракети, щоб йшли убивали наших дітей, забирали нашу землю! – обурена мешканка Процева Раїса Феодотівна.

    На початку Червня жителі Процева провели збори громади. На них зібрали підписи за перехід до ПЦУ. У жовтні релігійну громаду остаточно переоформили. Але люди дізналися шокуючу інформацію. Храм, який офіційно був у власності громади, більше їй не належить.

    Згідно з витягом із Держреєстру речових прав, церкву настоятель спершу пожертвував своїй сестрі, – Юраш Оксані. А потім вона передала її щойноствореному благодійному фонду Криниця добра. Керівником якого і є настоятель Феогност. Та коментувати оборудку архімандрит відмовляється.

    Жителі Процева кажуть, голова ОТГ Любов Чешко ігнорує волю громади і саме вона допомогла священнику з оборудкою, тому перенесла збори щодо переходу до ПЦУ.

    Голова ОТГ каже, збори справді перенесла на прохання священника, але і уявити не могла, що йому це необхідне для крадіжки церкви.

    – Коли ми дізналися, я зразу зателефонувала священнику, щоб спитати чи це правда. Він каже правда. Питаю на основі чого, чого не повідомили. Я передзвонила в СБУ, зразу того ж дня, як стало відомо. Ми думаємо також написати в поліцію листа, – запевняє голова ОТГ Любов Чешко.

    Ситуація у Процеві не унікальна. Таку ж схему московський патріархат застосовує і в інших регіонах. У містечку Сокиряни Чернівецької області люди теж перейшли до православної церкви України. Але лишилися без храму.

    Священник московського патріархату, дізнавшись про бажання людей перейти в ПЦУ, столітню церкву передав благодійному фонду, який створив його син. А далі приватній структурі – соціально-духовному центру. Щоб оформити це юридично, таємно зібрав підписи серед своїх прихильників.

    – Вони провели тишком нишком, щоб ніхто не знав. Ну не можуть 35 чоловік вирішувати за всю сокирянську громаду, – обурений сокирянець Володимир Бацько.

    Оборудку благословляє і вище церковне керівництво. Адже приватну структуру, яка нині володіє храмом, зареєстрували за адресою Руська, 33. Тут управління Чернівецько-буковинської єпархії УПЦ московського патріархату.

    – За цією адресою розташований той фіктивний фонд, який взяв на себе оборудку з сокирянською церквою, і як ми маємо підозру, з доброю половиною храмів чернівецької області, – каже настоятель храму Княгині Ольги отець Роман Грищук.

    Сокирянці вже звернулися до суду. Жителі Процева теж. Адвокат Андрій Бондар пояснює, релігійна громада – це юридична особа і вона має свій статут, в якому прописана процедура проведення зборів та розпоряджання майном. Радить людям ознайомитись з цим документом і подбати про те, щоб важливі рішення приймала більшість громади, а не кілька людей чи священник одноосібно. У Процеві статут священник точно порушив. Зборів не було. А на документах бракує підписів.

    Люди сподіваються на справедливе рішення суду. Але на це може піти багато часу. Тож Різдво Христове жителям Процева доведеться святкувати просто неба. Сокирянцям – у магазині, який взяли в оренду для молитви. Знайти інше приміщення для них місцева влада не спромоглася. Тож і буковинці і жителі Київщини закликають Верховну Раду нарешті набратися сміливості і ухвалити закон про заборону діяльності релігійних організацій і з центром управління у Росії.

    Найсвіжіше

    Популярне