Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Нова ідеологія Росії — так званий культ загибелі, – експерти

    Нова ідеологія Росії — так званий культ загибелі. Росіянам намагаються нав’язати впевненість у тому, що вмирати почесно. Активізація пропаганди смерті пов’язана з тим, що Путін за десятиліття свого правління так і не впровадив жодної ідеологічної мети, що скріплює, впевнені експерти, повідомляє телеканал FREEДОМ..

    Вмирати — почесно. Такий наратив роками кремлівська влада ретранслює своєму населенню. Показовою є фраза президента федерації Путіна, сказана у 2018 році під час конференції на Валдаї про ймовірність використання ядерної зброї.

    Культ смерті набув нового сенсу в Росії з лютого 2022 року, коли федерація розв’язала повномасштабну війну проти України. Російські пропагандистські ЗМІ разом із РПЦ наполягають, що смерть на полі бою — єдиний гідний результат для справжнього чоловіка, вирішення всіх проблем та сенс життя. Так, патріарх Кіріл неодноразово у своїх проповідях закликав військовослужбовців Російської Федерації не боятися вмирати

    Ще з ентузіазмом патріарх почав проповідувати смерть, з початком мобілізації.

    Заклики на смерть стали основною темою проповідей ієрархів РПЦ. Проте одним із головних російських адептів культу смерті є публіцист фашистського спрямування та консультант Путіна — Олександр Дугін, зазначають експерти.

    Просування культу смерті серед населення — один із способів навіяти громадянам федерації, що вмирати на фронті — нормально. Адже сьогодні жодних ідеологічних цілей у сучасної російської влади так і не з’явилося.

    “Це така маніпулятивна техніка накидання ідеології у радянському стилі. Російський режим прагне випромінювати впевненість, що все нормально, все контрольовано, якщо що й відбувається, то це відбувається на переферії, а цілі війни щодня реалізуються”, — каже Павло Кутуєв, доктор соціологічних наук.

    Активну участь у просуванні культу смерті у Росії грає РПЦ. І це цілком закономірно, адже нинішня церква в Росії — це спадщина СРСР.

    “Сталінська церква досі залишається сталінською, КДБістською і вона буде готова виконувати будь-які бажання, забаганки — і навіть посилювати їх. У радянському союзі цим надзвичайно балувалися і звеличували культ смерты, бо Радянський Союз воював, насамперед жертвував своїми людьми. Тому щоб хоч якось це пояснити, тому й опрацьовано ідеологію, що це так добре — загинути за батьківщину”, — сказав Кутуєв.

    У Росії культ смерті стає головною ідеологією та новою релігією, наголошують експерти. І це цілеспрямована політика, суть якої ставить сам глава держави.

    Нагадаємо, Росія продовжує використовувати Російську православну церкву (РПЦ), щоб привчати російських дітей до російського націоналізму та створювати умови для довгострокової мобілізації. Про це розповідається у звіті Інституту вивчення війни (ISW). Видавництво Московського Патріархату РПЦ продає дитячий роман «Жити: Батьківщині служити»  який готує дітей до служби в російській армії.

    Найсвіжіше

    Популярне