Вівторок, 21 Травня, 2024
Бiльше

    Собор Святої Софії руйнується: уламки падають біля відвідувачів

    Вигляд інтер’єру собору Святої Софії в Константинополі викликає сум. На записах камер відеоспостереження видно, як фрагменти бетону падають з купола надто близько до відвідувачів, створюючи для них небезпеку.

    Інтернет-видання турецької газети Birgün зазначає, що «Софійський собор, перетворений на мечеть, руйнується», передає orthodoxtimes.com

    Інцидент, який справив болісне враження, стався у вересні 2022 року. На опублікованих сьогодні зображеннях видно, як відвідувачі налякано біжать, щоб уникнути падіння шматочків майже поруч.

    Офіційні особи стверджували, що «шматки падають зі стелі через вологу, створювану натовпом, але запобіжних заходів не вжито».

    Коментуючи візуальний матеріал, голова ради директорів Асоціації історії мистецтва (Sanat Tarihi Derneği STD) Шериф Ясар наголосив, що «якщо собор Святої Софії не відреставрувати, то він завалиться з першим же землетрусом. Коли Свята Софія була музеєм, тобто до перетворення на мечеть, була наукова рада. На своєму останньому засіданні перед скасуванням рада постановила, що собору Святої Софії 1500 років, і якщо він не буде відновлений якомога швидше, він буде зруйнований у разі землетрусу».

    Найсвіжіше

    Популярне