Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій: Ми відчуваємо побічні ефекти науково-технічного прогресу, але наука є великою силою

    Патріарх Варфоломій очолив Богослужіння у честь свята святого Андрія Первозваного, якого в православній церкві вшановують 30 листопада. Саме йому приписують заснування християнської Церкви в Константинополі.

    У своїй промові Вселенський Патріарх Варфоломій наголосив на важливості служіння святого Андрія у заснуванні Константинопольської кафедри. Він окреслив історичне та духовне значення апостола для місцевої церкви, повідомляє офіційний сайт Вселенського патріархату.

    Патріарх Варфоломій сказав: “Віссю християнської віри є святість людської особи. Ця істина повинна бути виражена на практиці перед обличчям різних історичних обставин. У кожну епоху Церква повинна прислухатися до пульсу людини, бути свідомою її екзистенційних потреб, фіксувати виклики і глухі кути, а також позитивні зрушення і перспективи цивілізації. Це, не приводячи до ототожнення зі світом, є єдиним способом для Церкви засвідчити свою вірність євангельській істині про непереборну єдність віри в Бога і любові до ближнього, брата або, використовуючи притчу про доброго самарянина, заклик бути “поруч” з братом, який потребує щоденної допомоги (пор. Лк. І, 25 – 37).

    У цьому дусі ми підтримуємо ініціативи та події, які сприяють захисту прав людини, миру та примиренню, що ведуть до культури солідарності та взаємодопомоги. Для нас все це також сумісне з турботою про захист природного середовища, “дому” людини, оскільки не може бути соціального прогресу на екологічно зруйнованій планеті. Ми використовуємо термін “подвійна солідарність”, щоб підкреслити взаємозалежність між соціальними та екологічними діями. Неможливо стверджувати, що турбуєшся про людину та соціальний прогрес, і водночас нищити природу.

    Патріарх вказав, що “великою силою” нашого часу є наука, яка, за його словами, докорінно змінює наше життя, вирішує проблеми, які вважалися непереборними, творить прогрес і обіцяє світле майбутнє.

    “Ми, звичайно, відчуваємо і побічні ефекти науково-технічного прогресу, виробництво ядерної та іншої руйнівної зброї, вплив на природне середовище, перетворення людини на вимірну величину і число.

    У нашому житті існують виміри, недоступні науці, екзистенційні пошуки, на які наука не в змозі відповісти. Очевидно, що це не псевдопроблеми. Вони підкреслюють важливість віри в живого Бога як “великої сили”, яка впливає не лише на приватне життя, але й на соціальний та культурний розвиток. Святий і Великий Синод Православної Церкви чітко заявив, що неможливо знайти рішення великих екзистенційних питань і відповідь на сенс життя у світі “без духовного підходу” (див. Енцикліка, § 11).

    Дозвольте нам завершити наше звернення повторенням відповіді, яку ми даємо на заклик філософа “Залишайтеся вірними землі”. Ми переконані, що не можемо залишатися вірними землі “при зачиненому небі”. Справжня віра є джерелом знання, свободи, любові, радості та надії. Вона надихає творчі сили людини, живить волю пропонувати і служити загальному благу. Відчуття своєї вічної мети підтримує людину перед обличчям граничних ситуацій її існування”.

    Завершуючи свою промову, патріарх подякував архиєпископу Фіатирському і Великобританії Никиті за ініціативу організувати присутність групи молоді з його єпархії.

    Найсвіжіше

    Популярне