Субота, 27 Липня, 2024
Бiльше

    Говорун: російська ідеологія трансформується із наднаціональної до національної

    Відомий богослов Кирило Говорун висловив свої думки щодо ідеології війни рф останнього року, вважаючи її четвертою стадією ідеології “русского міра”, сформованою Московською патріархією.

    У своїх дописах у соцмережі архімандрит Кирило підкреслив, що ідеологія, яку можна прослідкувати через виступи Владіміра Путіна, не є новою, а являє собою еволюцію ідеології русского міра. Він зауважив, що саме РПЦ є “деміургом” (творцем) цієї ідеології.

    Крім того, богослов зазначив, що виступ Путіна підтвердив його тези щодо ідеології русского міра, яка, на його думку, базується на націоналізмі, замаскованому під ідеєю цивілізації, та висунув припущення, що ця ідеологія переходить від наднаціонального проекту до російської етнічної унікальності.

    “Можливо, йдеться не так про виявлення прихованого націоналізму, як про дрейф офіційної ідеології від наднаціонального до національного, і Путін надав цьому дрейфу імпульс”, – коментує Говорун.

    Динаміка ідеології русского міра нагадує динаміку раннього фашизму, який ліпили із тез, що часом суперечили один одному.

    Нагадаємо, раніше Говорун говорив, що вірус путінізму інфікував російське православ’я.

    Найсвіжіше

    Популярне