Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    РКЦ в Україні проголосить 2024-й – роком св. Архангела Михаїла

    Таке рішення прийняли українські римо-католицькі єпископи під час пленарного засідання 24 листопада у Львові, Брюховичах.

    Св. Архангел Михаїл є покровителем України.

    Комюніке 59 пленарного засідання Конференції римо-католицьких єпископів України

    24 листопада 2023 року, у Вищій духовній семінарії св. Йосифа у Брюховичах біля Львова, відбулося 59 пленарне засідання Конференції римо-католицьких єпископів України, яке очолив голова Конференції єпископ Віталій Скомаровський, ординарій Луцької дієцезії.

    Засіданню єпископату передували спільні реколекції католицьких єпископів двох обрядів. Духовні науки для єпископів проголошував владика Максим Рябуха, єпископ-помічник Донецького екзархату УГКЦ. Цього разу духовні вправи відбувалися у Зарваниці – марійному духовному центрі католиків візантійського обряду.

    На завершення реколекцій відбулась братерська зустріч єпископату РКЦ та УГКЦ.

    На початку засідання, яке відбулось у Брюховичах, єпископи підсумували плоди Року Милосердя, який розпочався 27 листопада 2022 року і завершиться 26 листопада 2023 року в урочистість Христа Царя. Релігійні та харитативні заходи проведені в Рік Милосердя мали посприяти розвитку ще більшої чуйності людей на потреби ближніх, яких безпосередньо торкнулися наслідки війни – втрата близьких, дому та відчуття безпеки.

    У засіданні взяв участь Апостольський нунцій в Україні архієпископ Вісвальдас Кульбокас. Було обговорено різні актуальні питання, що стосуються Церкви в Україні та Святого Престолу.

    На засіданні єпископів був присутній о. Томас Шварц, очільник «Renovabis». У своїй промові він ознайомив з підсумками наданої католиками Німеччини допомоги для українського народу впродовж 30-и років. У часі бесіди з ним було обговорено пріорітети подальшої співпраці та нагальні потреби українського суспільства. Єпископи подякували за підтримку проєктів допомоги для біженців та реабілітації постраждалих від війни.

    Під час засідання було затверджено статути та склади комісій, які функціонують при Конференції єпископів.

    Представлено інформацію щодо затвердження у Ватикані літургійного календаря, відповідно до якого будуть упорядковуватись літургійні книги в Україні.

    Комісія душпастирства молоді представила ініціативи для молоді, діяльність католицьких навчально-виховних закладів та актуальний стан у справі захисту неповнолітніх. Підбито підсумки Світового дня молоді у Лісабоні, на якому наша молодь була досить численно представлена, незважаючи на війну, а також досвідчила солідарності та підтримки з боку молоді з усього світу.

    Комісія «Карітас-Спес» надала інформацію про обсяги допомоги, яку вдалося надати та яка зросла у рази за час війни, про реалізацію програм для підтримки постраждалих від війни.

    Єпископи затвердили, що 2024 рік буде проголошений у Церкві в Україні Роком св. Архангела Михаїла, який є покровителем України. Доручено підготувати план заходів з цієї нагоди.

    Підписали пастирі Римо-Католицької Церкви в Україні на 59 Пленарному засіданні Конференції римсько-католицьких єпископів України

    Львів-Брюховичі, 24 листопада 2023 року

    Найсвіжіше

    Популярне