Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    На Чернігівщині згоріла дерев’яна Михайлівська церква

    Напівзруйнована дерев’яна Михайлівська церква в Чемері, що на Чернігівщині, була унікальною. Звели храм у 1888 році. Раніше на її місці стояла інша церква, також Михайлівська.

    Про це повідомляє “Україна Інкогніта”.

    В ній хлопцем співав у церковному хорі Олекса Розум – майбутній генерал-фельдмаршал, цивільний чоловік імператриці Єлизавети та граф Олексій Григорович Розумовський. Тут співака помітив полковник Федір Вишневський і забрав у хор до Санкт-Петербурга. На стіні напівзруйнованої церкви можна було побачити унікальні розписи – тварини у Раю: лев, слон, фламінго тощо…

    Ще на початку 1990-х храм стояв ще майже цілим. Але місцеві жителі поставили собі церкву на новому місці, а стару просто закинули і практично влаштували навколо неї смітник. Церква стояла без даху, із заваленими перекриттями у густих хащах. Вона ніяким чином не могла загорітись сама – її підпалили. Місцеві, як у багатьох інших випадках, звинувачують хлопчаків, які нібито тут гралися і палили багаття. Хто знає, але разом із церквою згоріла будівля старостату (сільради).

    Найсвіжіше

    Популярне