П’ятниця, 26 Липня, 2024
Бiльше

    Суд заслухав потерпілу сторону у справі митрополита УПЦ (МП) в Черкасах

    У Черкасах допитали постраждалого у судовому провадженні щодо чільника Черкаської єпархії УПЦ (в єдності з МП) митрополита Феодосія (Снігірьова). Його обвинувачують одразу за трьома статтями: розпалювання міжконфесійної ворожнечі, заперечення збройної агресії рф проти України та виправдовування дій загарбників.

    Свідчення дає військовий капелан отець Володимир Гладковський, повідомляє 5 канал. Це саме він із колегами написали заяву до СБУ, де поскаржилися на митрополита Феодосія – очільника черкаської єпархії церкви московського патріархату. Зробили це після звернення вірян, які були обурені інтерв’ю з Феодосієм, яке бачили в інтернеті.

    “Я, передивившись це відео, був обурений всім цим. Нам кажуть, що церква маргінали, нас принижували в цих висловлюваннях, як нам поступали, нас називали симуляторами. Це слова пана Снігірьова, він був головною дійовою особою цих відео”, – розповідає потерпілий отець Володимир Гладковський.

    Ця заява митрополита Феодосія і стала поштовхом до обшуків та розслідування справи. Майже рік тому працівники СБУ оголосили підозру митрополиту Феодосію, за розпалювання міжконфесійної ворожнечі, заперечення збройної агресії рф проти України та виправдовування дій загарбників. 

    “Я розмірковував e цих інтерв’ю на канонічні богословські теми, я говорив про різницю УПЦ і ПЦУ, апостольського спадкоємництва, я говорив, яка різниця між нами богословська, канонічна, але я не те що не міг, в думках не міг представити, щоб я міг назвати стамбульською сектою чи назвати кліриків агентами ЦРУ”, – каже підозрюваний Феодосій.

    Уже понад пів року Денис Снігірьов – перебуває під домашнім арештом в електронному браслеті.

    У Черкаській обласній прокуратурі кажуть, доказів у справі знайшли задосить. Але їх оголошувати ще не можна, до відповідного етапу суду. Надалі триватиме розгляд справи, каже, прокурор Вадим Коломієць і прокуратура і надалі клопотатиме, щоб в цей час обвинувачений таки був під вартою, адже з під домашнього арешту він може втекти.

    “Обвинувачений порушив ризики, вичинив інший злочин – йому було оголошено підозру за іншим злочином частиною першою кримінального кодексу розпалювання міжрелігійної ворожнечі, крім того, було встановлено порушення ним обов’язків по ухвалі суду, він перебував на території єпархії без допуску, який йому не надавався судом на відвідування цього місця”, – пояснив прокурор.

    Наступне засідання суд призначив на 11 грудня – продовжать допитувати потерпілих. А чи вбачає свою провину митрополит Снігірьов – коментувати “5 каналу” відмовився.

    Найсвіжіше

    Популярне