Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    Спіймали служителя УПЦ (МП), який прославляв сепаратистів Гіві та Моторолу

    На Вінниччині затримано священника УПЦ (в єдності з МП), який пропагував «руський мир» та переховувався від слідства.

    Про це повідомляє сайт офісу Генпрокурора України та СБУ.

    Протоієрей розповсюджував антиукраїнську агітацію під час проповідей та спілкування з прихожанами церкви.

    За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру священнослужителю УПЦ (МП) у розповсюдженні матеріалів із закликами до насильницької зміни, повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, а також запереченням збройної агресії рф проти України (ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 436-2 КК України).

    За даними слідства, до переходу релігійних громад до ПЦУ підозрюваний був настоятелем кількох храмів УПЦ (МП) на Вінниччині.

    Після втрати пастви священник активізував свою проросійську діяльність в інтернеті. Для цього використовував власний акаунт у забороненій в Україні соціальній мережі «ВКонтакте».

    Він поширював матеріали антиукраїнського характеру. Переважно це був контент релігійної спрямованості, проросійська пропаганда із закликами до насильницької зміни і захоплення державної влади в Україні. У своїх дописав “священнослужитель” представляв збройну агресію рф як внутрішній громадянський конфлікт.

    Аналогічні матеріали підозрюваний поширював у створеній ним Telegram-спільноті релігійної спрямованості, зокрема дублював публікації про діяльність «патріарха московського і всієї русі» Кіріла (Гундяєва). Він вихваляв ексватажків терористичної організації «днр» Олександра Захарченка, «Гіві» та «Моторолу».

    Для підготовки деструктивного контенту використовував публікації пропагандистських інтернет-ресурсів рф, у тому числі офіційний сайт російської православної церкви.

    Після повідомлення про підозру священник УПЦ МП деякий час переховувався від органів слідства. Місцезнаходження підозрюваного було встановлено, а його затримано.

    Наразі суд застосував до нього запобіжний захід у виді тримання під вартою.

    Фото: СБУ

    Найсвіжіше

    Популярне