Понеділок, 13 Травня, 2024
Бiльше

    У Бородянці звільняли храм від УПЦ (МП), де під час окупації була тюрма

    Ніч на 20 листопада у Бородянці перетворилася на сцену напружених подій під храмом Святого Архістратига Михаїла. Кількадесят місцевих активістів та військовослужбовців зібралися, щоб остаточно виселити представників УПЦ (МП) з храму. Вони мали звільнити будівлю ще влітку, проте досі не покинули будівлю. Це заваджало релігійній громаді Православної Церкви України (ПЦУ) використовувати храм для богослужінь.

    Священник УПЦ (МП) Віктор Талько, який мав зв’язки з окупантами, не з’явився на виселення, але прихильники Московської церкви створили “живу стіну”, перешкоджаючи активістам і правоохоронцям. Це призвело до сутичок, хоча поліція намагалася їх запобігти, повідомляє Главком.

    Улітку 2023 року парафія храму приєдналась до ПЦУ. Проте священник-колаборант Віктор Талько, відомий тим, що радо зустрічав окупантів і допоміг їм організувати у храмі катівню, не поспішав покидати приміщення. Зокрема, він в обхід закону спробував «подарувати» храм новоствореній ТОВ. В результаті на дверях храму змінилися замки, а саму будівлю він фактично почав вважати своєю.

    Під стінами храму уночі зібралися прихильники Московського патріархату, що спричинило словесні конфлікти, а деякі навіть намагалися втрутитися в сутички.

    Свідок подій, військовослужбовець Андрій Гайдай, розповів, що прихильники Талька почали з’являтися вночі, хоча інформація про виселення була доступна лише правоохоронним органам. Талько спробував відібрати храм, використовуючи неправомірні заходи, що викликало протести громади.

    Поліція втрутилася, щоб уникнути конфліктів, але представники УПЦ (МП) намагалися виносити церковні речі, що було припинено.

    Ситуація залишається напруженою, оскільки представники УПЦ (МП) погрожують звернутися до юристів через “порушення їхніх прав”. Їхні речі все ще залишаються у храмі, і невідомо, чи вийдуть вони самостійно.

    «Попи уночі, вже коли зібрався натовп, почали виносити з храму ікони й інше церковне приладдя. Винесли не все – поліція їм не дала це зробити, хоча деякі ікони все ж забрали. Тому зараз ми чекаємо підписання договору церковної громади ПЦУ з охоронною фірмою, щоб вони слідкували за храмом і щоб з нього нічого не зникало», – каже Андрій Гайдай.

    Найсвіжіше

    Популярне