Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Митрополит Михаїл розповів, що треба знати про Різдвяний піст

    Про особливості підготовки до Різдва Христового розповідає митрополит Луцький і Волинський у програмі «Церква і релігія», передає сайт Волинської єпархії. Він привітав християн із початком Пилипівки, яка за новим календарем розпочалася 15 листопада і закінчиться 24 грудня. Він зауважив, що вже сьогодні ми повинні готуватися духовно, а також готувати свій дім до відзначення великої події – народження Спасителя нашого Ісуса Христа.

    Владика нагадав: у Старому Заповіті описано, що прийде Месія, Спаситель світу, але немає чітко вказаного способу, як це відбудеться, а лише натяки. Тому, коли віра Христова прийшла до нас, то велику кількість звичаїв, обрядів для зустрічі народження Ісуса ми взяли зі своїх етнотрадицій та християнізували їх. Серед головних – колядування і прикрашання домівок. Потрібно чимало, щоб підготуватися до Різдва.

    Піст – це, зокрема, обмеження в їжі. Святитель Василій Великий сказав, що в «пересиченому тілі дух не перебуває». Тому, зберігаючи тілесну рівновагу, ми продовжуємо активну працю над своїм духовним станом. Адже бажаємо, щоб душа кожного християнина стала тим вертепом, у якому народився Ісус Христос.

    Архіпастир розповів, що серед традицій його сім`ї було з початком Різдвяного посту щотижня запалювати нову свічку. Вона горіла на сніданок, обід і вечерю в перший тиждень. З початком другого тижня посту почесним було запрошувати когось у гості, щоб подякувати, обмінятися думками на різні теми. І от за кількістю цих свічок можна було прослідкувати, який тиждень посту проходить.

    Але розпочиналося все з того, що на зиму люди утеплювали свої оселі, ставивши подвійні вікна. Між ними клали вату, прикрашали її іграшками, обов`язково ставили склянку з сіллю, щоб вбирала вологу. Також прибирали у домівках – десь треба було побілити, десь пофарбувати…

    Період цього посту не був такий, що все темно і сумно. Ні, пригадує владика. Різдвяний піст характерний тим, що в одному доводилося себе обмежувати, а в іншому – він надихав готуватися до свята. Митрополит Михаїл зауважує, що, відроджуючи традиції, святково прикрашати дім треба вже у перші дні посту, а не напередодні Різдва Христового.

    Різдвяний піст завершується Святвечором 24 грудня й урочистим обідом після Літургії 25 грудня. Особливої уваги святкуванню Нового року справжні християни не приділяли, бо ж ми говоримо «2024 рік від Різдва Христового», пояснює високопреосвященний. А після Різдва слід готуватися до Йордану, що звершуватиметься 6 січня.

    Загальнодержавне святкування Нового року відбудеться 1 січня. Цього ж дня будемо посівати. Багато кому це незвично, але з часом зникне й звичка відзначати Старий Новий рік.

    До речі, колись дуже давно посівання проводили весною – 21 березня. У цей день виконували весняні щедрівки і люди з молитвами усієї громади отримували благословення на початок весняних робіт. Ще цей період називали початком новоліття і люди між собою обмінювалися посівним матеріалом, від чого й пішла звичка посівати.

    Владика з розумінням каже, що частина людей ще будуть жити за старим календарем, але пройде еволюційний час і ми, як майже вся Європа, житимемо відповідно до єдиного календаря. Він побажав, щоб цей Різдвяний піст для усіх нас був із відродженими традиціями. Керуючий єпархією закликав віднаходити давні звичаї і в християнізованому вигляді впроваджувати їх у своїх сім’ях, щоби збагатити святкування Різдва Господа нашого Ісуса Христа.

    Найсвіжіше

    Популярне